Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK KRIZNOG STOŽERA

Plenković: "U Istarskoj županiji od petka nema nastave u osnovnim i srednjim školama, sutra je tranzicijski dan"

Andrej Plenković - 2
Andrej Plenković - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni stožer Nacionalni stožer Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr +2 Davor Božinović Galerija 1/7 >>
Obustavlja se nastava u Istarskoj županiji, rečeno je nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili nadležni ministri i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Banskim dvorima održan je sastanak koji je sazvao premijer Andrej Plenković. Tema sastanka bile su mjere i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan"

Premijer Plenković rekao je nakon sastanka kako je donesen plan aktivnosti vezano za koronavirus. "Za Istarsku županiju, predlažemo da se od petka obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima", otkrio je premijer.

"Za sve roditelje, učenike u Istri od petka nema nastave. Imamo 19 zaraženih u Hrvatskoj. Oni su locirani u 4 grada, Zagreb, Rijeka Varaždin i Pula", dodao je premijer.

"Sutra će škole biti otvorene, neka u njih dođu zaposlenici kako bi se pripremio plan. Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online-nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi.

S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s državnom televizijom gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava.

U Istri neće biti od petka nastave, a za sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere", kazao je.

Osvrnuo se i na gospodarski utjecaj. "Naći ćemo mjere koje će pomoći gospodarstvu. Postoji zakonska mogućnost za odgode, obročna plaćanja. Razmotrit ćemo sve kako bismo olakšali poduzetnicima. Ministarstva su dobila zadatak da se pripreme.

Što se tiče proračuna, on se dobro puni. Mirovine i plaće nisu ugrožene. Vodit ćemo računa o svim drugim mjerama koje možemo poduzimati", kazao je premijer.

Ministar Božinović govorio je o trajektu koji je iz Ancone došao u Split i na upit novinara dodao kako nema informacije da je talijanski državljanin iz karantene pobjegao u Crnu Goru. "Italija će primiti svoje državljane, ostali državljani će biti smješteni u karantenu", kazao je ministar unutarnjih poslova.

Ministar Beroš rekao je da je Hrvatska tek na 19  bolesnika i da sustav ima dovoljno kapaciteta za prihvat pacijenata. "Imamo 500 respiratora i nadam se da ugroza neće biti tolika niti za pola toga", kazao je.

Ministrica Divjak objasnila je on-line nastavu. "Ravnateljima su poslane vrlo jasne upute. Važno je da se naprave virtualne učionice. Peti i sedmi razredi imaju opremu. Učenici koji nemaju doma opremu mogu opremu posuditi u školi. Na državnoj televiziji će biti škola od prvog do 4 razreda. Za više razrede i srednju školu smo pripremili materijale koji se mogu koristiti", kazala je ministrica.

"Nastava će teći, a učenici neće gubiti dane", uvjerena je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je smjernice školama vezano uz organizaciju nastave na daljinu, koje možete pročitati u priloženom dokumentu.

 

Istarski čelnici pozdravili odluku premijera

Filip Zoričić, ravnatelj pulske Gimnazije, kazao je: "Mi ćemo se sutra okupiti u školi redovno, kao i svaki dan. Vjerujem da ćemo, nakon što sve tehnički isprobamo, biti spremni vrlo skoro za nastavu. To je probno petak, a zasigurno ponedjeljak.

Ovo je jedna razumna i prihvatljiva poruka koju je danas iznio premijer Plenković na inicijativu i gradonačelnika Pule i župana, drugih gradonačelnika, i stožera Istarske županije. Mislim da je to jako važno i dobro je da su tako brzo reagirali, vjerujem da će to sad smanjiti cijelu ovu situaciju".

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin pozdravio je odluku premijera Plenkovića da se od petka u toj županiji radi koronavirusa obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima istaknuvši kako je premijer pokazao razumijevanje za specifičnosti Istre.

"Svojom odlukom, predsjednik Vlade Andrej Plenković pokazao je razumijevanje za specifičnosti Istre. Činjenica da smo po svom geografskom položaju najviše eksponirani prodoru koronavirusa iz trenutno najvećeg europskog epidemiološkog žarišta zahtijevala je poduzimanje ozbiljnih preventivnih mjera od svih razina vlasti - državne, županijske i lokalne", istaknuo je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin u izjavi za Hinu.

"Tu smo postigli konsenzus, jer je zajednički cilj prije i iznad svega zdravlje naših građana" - poručio je Radin koji je tijekom dana ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputio zamolbu za prekid redovite nastave i uspostavu nastave na daljinu u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je Nacionalni stožer poslušao je zahtjev Stožera civilne zastite Istarske županije, istarskih gradonacelnika i samog župana.

"Koordiniramo se s Nacionalnim stožerom i jako je dobro da slušaju inpute s terena. Istra je najbliža Italiji i želimo djelovati brzo i preventivno. Iskustva drugih zemalja su pokazala da brze i radikalne mjere daju najbolje rezultate", rekao je Miletić za Hinu

Dodao je kako se sada, "svi moramo prilagoditi i strpiti da se situacija što brže počne smirivati i normalizirati".

"Takve mjere potrebne su da bi smo se što prije izvukli iz ove situacije" - zaključio je Miletić, prenosi Hina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene