Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Puljiz za Dnevnik Nove TV

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti podsjeća građane zašto je koronavirus vrlo opasan

U regiji je epidemiološko stanje poprilično loše, bolnice su pune, mladi obolijevaju. Što kažu liječnici kod nas, kakve se tegobe kod pacijenata sad javljaju? Ima li problema kod mladih? Odgovore je kod predstojnika klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivana Puljiza potražila reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Predstojnik klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz kaže kako je u zadnjih 10-ak dana u toj klinici hospitalizirano između 30 i 50 pacijenata. U prosjeku na dnevnoj bazi hospitalizira se 3-6 pacijenata, a prošli petak bilo ih je najviše - 15, no tada je dio stigao iz drugih krajeva Hrvatske.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

"Što se tiče dobi, pacijenti su stari od 16 do 83 godine. Najveći dio je u dobi od 40-60 godina. Polovica svih pacijenata starija je od 60 godina", rekao je i dodao kako ih je najviše u srednjoj dobi, a više je muškaraca nego žena.

Puljiz kaže da se simptomi bolesti COVID-19 nisu značajno promijenili od početka epidemije. I dalje su to visoka temperatura, respiratorni problemi, suhoća grla, kašalj, opća slabost, mučnina i proljev.

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja potvrđeno je da je najveća razina virusa u plućima, ali je potvrđen i u drugim organima, objasnio je predstojnik klinike te dodao kako virus može dovesti do oštećenja brojnih organa.

"Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sustav, uzrokovati moždani udar, infarkti, promjene ponašanja", navodi Puljiz.

"Nije samo malo jača gripa", istaknuo je.

Hrvatska bi trebala početi liječiti oboljele krvnom plazmom, a Puljiz ističe da takvo liječenje nije novo. Do sad su se na taj način liječile bolesti poput Mersa i Sarsa, no za liječenje koronavirusa upitna je razina antitijela.

"Ne postoji dovoljan broj istraživanja koji mogu potvrditi ili opovrgnnuti korisnost plazme. Davanje plazme nije bez nuspojava, rijetke su ali mogu biti ozbiljne", rekao je.

Puljiz zaključuje da bi cijepljenje protiv gripe, koje u Hrvatskoj počinje u studenom, a na tržištu je od listopada, moglo ove godine početi koji tjedan ranije. Naime, od cijepljenja do stjecanja imunosti trebaju proći dva tjedna.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene