Najmlađi hospitalizirani pacijent u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ima 26 godina i to dokaz da ne moraju nužno teški slučajevi biti samo kod onih starijih. S predstojnikom klinike Ivanom Puljizom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Galerija


Danas je u Hrvatskoj 261 novozaraženi, ali zato s druge strane 255 je oporavljenih.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Važna obavijest iz "Štampara": "Svi kojima je stigao pozitivan COVID test, bez odgode se javite svom liječniku. Javite i kontaktima" Koronavirus, ilustracija Najteži dan u Hrvatskoj: Preminulo 18 osoba, na respiratoru 57 oboljelih. Vlada nabavlja nove količine lijeka remdesivir

"Svjedoci smo većeg broja inficiranih što je rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca, ne samo mladih. Kod mlađih je klinička slika blaža, ali olako prihvaćanje te činjenice i asimptomatske infekcije, može dovesti do širenja infekcije kod starijih i osjetljivijih", rekao je Ivan Puljiz te istaknuo kako je važno odgovorno se ponašati.

Komentirao je i veći broj preminulih, naime danas je sedam osoba umrlo s koronavirusom.

"Svi su stariji od 65 godina, a četiri pacijenata bila su starija od 80. Starost je čimbenik za teži oblik bolesti", istaknuo je Puljiz te dodao kako COVID-19 ima veću stopu smrtnosti od gripe.

"Covid ima veću smrtnost, u prosjeku 3-4 posto, a 0,1 posto je od gripe, dolaskom sezone gripe bit će problema", najavio je predstojnik klinike te dodao kako je najveći problem istovremena cirukulacija virusa gripe i koronavirusa te će nastati pritisak na zdravstveni sustav.

"Svaki pacijent s respiratornom infekcijom zahtijeva pažnju i pristup, do mikrobiološke potvrde, kao da se radi o COVID-19", kazao je te dodao:

"Mi ćemo se pripremiti, vi se cijepite protiv gripe".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr