Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug popis simptoma

Post COVID sindrom postaje sve ozbiljniji zdravstveni problem, liječnica upozorava koje posljedice pacijentima mogu ostati i do kraja života

Sve je duža lista dijagnoza koje dolaze nakon preboljenja COVID-a. Po najnovijim istraživanjima znanstvenika u časopisu Lancet Psychology - svaki treći preživjeli COVID pacijent ima neurološki ili psihički poremećaj.

Britanski znanstvenici došli su do saznanja da će dijagnosticirane neurološke ili psihičke poremećaje, imati svaki treći preživjeli COVID pacijent šest mjeseci nakon izlječenja.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

U njihovo istraživanje bilo je uključeno više od 230.000 pacijenta, a njihove najčešće dijagnoze su bile: anksiozni poremećaji - 17 % bolesnika, poremećaji raspoloženja - 14 %, poremećaji zlouporabe supstanci poput droga i alkohola - 7 % te nesanica - 5 %.

Pa se zbog takvih nalaza pune post-COVID ambulante i diljem Hrvatske. Jedan pacijent je COVID odležao, no problemi koji dolaze nakon njega - još uvijek traju. Do kad, teško je reći.

"Po nekim smjernicama govore da čak znaju ostati i šest mjeseci, a da nekima znaju stvoriti se ožiljne promjene. Pluća su takvo tkivo da će onda te ožiljne promjene ostati do kraja života", kazala je Vedrana Mihaljević, voditeljica Post-COVID ambulante u Općoj bolnici Pula.

Nedostatak zraka, bolovi u prsima, kašalj - samo su neki od simptoma koje COVID ostavlja mjesecima za sobom. "Kao i probleme sa osjetom mirisa", kaže Ingrid Korenić. Ona je koronu preboljela prije šest mjeseci, no… "I sada, još uvijek mi se nije vratilo na staro, znači promijenjen mi je okus hrane za koju znam kakvog je okusa, i mirisi", objasnila je Korenić.

Virus djelovao na živčani sustav

I to je zato što je virus djelovao na njezin živčani sustav, kaže Dolores Janko Labinac, voditeljica Odjela za neurologiju, i dodaje, još je cijeli niz neuroloških problema koji će se javiti kod određenog broja pacijenata.

"Kronični umor, nesanica, kognitivne smetnje. Isto tako su zamijećene dugotrajne glavobolje, smetnje pamćenja, i upravo te dugotrajne glavobolje nisu kao migrene nego su tupe, nabijajuće koje dugotrajno mogu djelovati", nabraja neurologinja Labinac.

Iako nema točnih podataka, napominje znanstvenik Ivan Đikić, slika Hrvatske u post-COVID dijagnozama teška je i ozbiljna.

"Želim naglasiti da je post-COVID sindrom uistinu jedna ozbiljna medicinska dijagnoza, ne treba je zanemarivati, zdravstveni sustav treba preventivno djelovati sada da bi te posljedice bile što manje s vremenom koje dolazi ispred nas", smatra Đikić.

Posljedice, koje bi se mogle osjećati i desetljećima nakon.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene