Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak s gradonačelnicima

Posebne epidemiološke mjere u njemačkim gradovima: "Nalazimo se na prekretnici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak nakon razgovora s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova da je osnovni cilj za predstojeću jesen i zimu izbjeći ponovni 'lockdown' i omogućiti nastavak rada škola i vrtića.

"Mi se nalazimo na prekretnici na kojoj se odlučuje gdje će Njemačka, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, biti ove jeseni i zime", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s gradonačelnicima 11 najvećih njemačkih gradova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRAVILA U NJEMAČKOJ Danas su srušili rekord s novozaraženima, no ipak idu u popuštanje nekih mjera Slika nije dostupna Raspravlja se o obaveznom cijepljenju Uvode nova pravila za necijepljene: Ograničavaju kontakte i u privatnom okruženju

Na sastanku je odlučeno automatsko uvođenje dodatnih mjera borbe protiv širenja koronavirusa ako broj novozaraženih u roku od tjedan dana naraste preko vrijednosti od 50 na 100.000 stanovnika.

Mjere sadrže obvezu nošenja maski i na javnim površinama s velikim brojem ljudi i gdje nije moguće pridržavanje razmaka od 1,5 metara.

Nadalje se uvodi zabrana prodaje alkohola, ograničenje rada ugostiteljskih objekata te ograničenje broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima.

U slučaju uvođenja posebnih mjera gradovima će osobljem pomoći središnji epidemiološki institut Robert Koch kao i stručnjaci Bundeswehra.

Njemačka kancelarka je objasnila da je svako novo uvođenje mjera "bolno", ali da treba učiniti sve kako bi se izbjegao ponovni "lockdown" i zatvaranja škola.

"Naš cilj je izbjegavanje lockdown-a ove jeseni i zime", rekla je Merkel i dodala da je daljnji prioritet držati škole i vrtići otvorenima.

Upozorila je na nagli porast novozaraženih u nekoliko najvećih njemačkih gradova i opasnost od nesposobnosti praćenja lanca zaraze.

"Kada do toga dođe, tada se virus počinje širiti nekontrolirano. A što to znači za zdravstveni sustav i javni život možemo vidjeti na primjeru nekih naših europskih susjeda", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je objasnila da je jedan od ciljeva spriječiti zatvaranje granica unutar Europe.

Merkel se direktno obratila i mladima kao dijelu stanovništva koji je pojačano uključen u nagli porast broja novozaraženih, pogotovo u većim gradskim središtima poput Berlina.

"Mislite na ono što vam je važno. U to spada zdravlje roditelja i djedova i baka kao i stanje na tržištu rada i obrazovanja sljedeće godine. Nije li sve to vrijedno malo strpljivosti sada?", rekla je njemačka kancelarka i dodala kako je Njemačka dokazala da se može oduprijeti virusu.

U Berlinu su gradske vlasti već donijele odluku o zatvaranju kafića nakon 23 sata, noćnu zabranu prodaje alkohola kao i ograničavanja broja okupljenih na privatnim i javnim događanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene