Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVARANJE GRANICA

Jedna od turistima najpoželjnijih europskih zemalja donijela je važnu odluku, ali njome Hrvati koji je žele posjetiti neće biti nimalo zadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvaranjem šampanjca u petak je u ponoć dočekano otvaranje terasa kafića i restorana u Poljskoj, po prvi put u šest mjeseci. Portugal je pak najavio otvaranje granica za turiste iz većine europskih zemalja.

Portugalski ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita objavio je da ta zemlja od ponedjeljka otvara svoje granice za gotovo sve europske zemlje, javlja AFP.

Putnici iz europskih zemalja čija se 14-dnevna incidencija kreće između 500 i najviše 100.000 slučajeva moći će ući u Portugal.

Ipak, Hrvatska nije na popisu zemalja čiji će stanovnici moći putnici posjetiti Portugal. Naime, samo iz opravdanih razloga stanovnici Hrvatske, Cipra, Litve, Nizozemske i Švedske moći će prijeći portugalsku granicu. Iste restrikcije nastavit će vrijediti i za neke zemlje izvan Europe, točnije za Brazil, Indiju i Južnu Afriku.

''Ne otvaramo turizam za cijeli svijet. Restrikcije ostaju na snazi za zemlje trećeg svijeta'', poručuju iz ministarstva.

Svi putnici stariji od dvije godine u zemlju će moći ući samo uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji više od 72 sata.

Promjene i u Poljskoj

Kafići i restorani sad mogu posluživati na otvorenom prostoru, a unutra će to u ograničenom obliku moći raditi od 28. svibnja. Poljski ugostiteljski objekti od listopada su mogli
samo dostavljati, prenosi agencija Reuters.

Poljaci od subote više ni ne moraju nositi maske vani na mjestima gdje mogu održavati fizičku distancu.

''Bili smo zatvoreni toliko dugo, više od 200 dana. To je bilo stresno i umarajuće iz raznih razloga, nismo znali hoćemo li uopće preživjeti'', rekla je 34-godišnja Zuzia Mockallo, suvlasnica kafića Bar Studio u poljskoj prijestolnici.

''Mislim da se osjećaj može usporediti s dočekom Nove godine, kad svi imaju velika očekivanja od kraja godine i novog razdoblja. Sretni smo i malo uzbuđeni, malo nervozni i jako emocionalni''.

Kao da je Nova godina

Novi slučajevi zaraze koronavirusom oštro padaju od travnja, a vlada je ovaj mjesec počela ublažavati restriktivne mjere.

Trgovački centar Koszyki u središtu Varšave čak je postavio sat koji je odbrojavao do ponoći. I Pawel Slupski, upravitelj tog centra, osjećaj je usporedio s novogodišnjim dočekom.

''Život se vraća u normalu“, kazala je pak 37-godišnja stilistica Ania Pietrzak, jedna od prvih posjetitelja Bar Studija nakon otvaranja, opisujući kako su joj nedostajali izlasci na piće bez straha od kazne zbog nenošenja maske.

Poljska je u petak imala 3288 novih slučajeva zaraze, dok je 1. travnja imala čak 35.251.

Oko 35,7 posto odraslih Poljaka primilo je najmanje jednu dozu cjepiva, a 13,6 posto obje, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene