Kriza zbog koronavirusa zatvorila je vrata mnogih poduzeća i obrta, a više od 20.000 ljudi koji su u tom razdoblju izgubili posao još je uvijek na burzi. No, ima i onih koji su usred epidemije pokrenuli biznise i otvorili radna mjesta.

Galerija Ivana Lovrić Ugostiteljski objekt Krešimira Grubišića - 1 +0 Ugostiteljski objekt Krešimira Grubišića - 2

Rješenje da može otvoriti svoj objekt Krešimir je dobio samo nekoliko sati prije nego što će se cijela Hrvatska zatvoriti.

"U taj biznis krenuo sam onaj dan kad je navečer u 6 sati proglašena korona i da ugostiteljski objekti ne mogu više raditi, a ja sam to popodne dobio rješenje za rad", kaže Krešimir Grubišić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Vezani članci PCR testiranje, ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Preminule su još dvije osobe, pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Testiranje na koronavirus Četiri osobe preminule: Pogledajte koliko danas imamo novozaraženih u Hrvatskoj

Zatvoren i prije otvorenja, ovaj vukovarski poduzetnik nije se obeshrabrio. Radio je dostavu, a s popuštanjem mjera otvorio je i vrata i nova radna mjesta. Marko je jedan od 10 zaposlenih.

"Jučer sam počeo raditi. Evo, danas drugi dan. Prezadovoljan sam, zasad sam prezadovoljan", kaže kuhar Marko Marinković.

U vrijeme kad se Hrvatska našla u još jednoj gospodarskoj krizi, Krešimir je zaključio investiciju od četiri i pol milijuna kuna vlastitog novca i kredita. Iako je poslovao i na Jadranu, novac je uložio u ugostiteljski objekt sa sobama u Vukovaru.

"Mislim da Vukovar ima puno perspektive. Vratio sam se u Vukovar prije 20 godina i mislim da ima budućnosti. Lijep je grad, samo treba ljudima dati posao", kaže Grubišić.

S tim se slaže i diplomirana fizioterapeutkinja Ivana. I ona je svoj posao pokrenula usred krize u gradu iz kojeg su mnogi otišli.

"Planovi su bili malo drugačiji početkom četvrtog mjeseca. Međutim, krenuli smo prošli ponedjeljak i sada smo u punom pogonu. Raspored se već popunio, nadam se da će tako i ostati", kaže Ivana Lovrić, vlasnica fiziocentra koja za budući posao obučava i dvije studentice.

"Ja sam studentica treće godine fizioterapije tu na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Ovdje radim preko studentskog servisa i smatram da je ovo dobar početak za moju budućnost", kaže Kristina Gelo. 

Plan je širiti posao. "Dugoročno planiramo raditi u dvije smjene, to planira biti cijeli tim i u prvoj i u drugoj smjeni“, govori Lovrić.

U dvije smjene trebala bi raditi i politika. Od Domovinskog rata grad je izgubio više od polovice stanovnika.

"On treba radna mjesta, treba gospodarsku inicijativu od lokalne nacionalne vlasti, ali i od privatnika. Mi jednostavno moramo raditi i na polju otkrivanja i kažnjavanja ratnih zločina, otkrivanja sudbina nestalih, ali moramo dati i novi impuls životu ovom gradu", ističe demograf Dražen Živić.

Bez investicija Vukovar se neće moći razvijati, a Ivana i Krešimir dokaz su da se i u teškim vremenima može uspjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju