Obavijesti Video Pretražite Navigacija
malo dobrih vijesti

Pokrenuli biznise usred krize i uspjeli: "Krenuo sam u to onaj dan kad je proglašena korona"

Ivana Lovrić
Ivana Lovrić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ugostiteljski objekt Krešimira Grubišića - 1 Ugostiteljski objekt Krešimira Grubišića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Lovrić Ivana Lovrić Foto: DNEVNIK.hr +0 Ugostiteljski objekt Krešimira Grubišića - 2 Galerija 1/3 >>
Kriza zbog koronavirusa zatvorila je vrata mnogih poduzeća i obrta, a više od 20.000 ljudi koji su u tom razdoblju izgubili posao još je uvijek na burzi. No, ima i onih koji su usred epidemije pokrenuli biznise i otvorili radna mjesta.

Rješenje da može otvoriti svoj objekt Krešimir je dobio samo nekoliko sati prije nego što će se cijela Hrvatska zatvoriti.

"U taj biznis krenuo sam onaj dan kad je navečer u 6 sati proglašena korona i da ugostiteljski objekti ne mogu više raditi, a ja sam to popodne dobio rješenje za rad", kaže Krešimir Grubišić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Zatvoren i prije otvorenja, ovaj vukovarski poduzetnik nije se obeshrabrio. Radio je dostavu, a s popuštanjem mjera otvorio je i vrata i nova radna mjesta. Marko je jedan od 10 zaposlenih.

"Jučer sam počeo raditi. Evo, danas drugi dan. Prezadovoljan sam, zasad sam prezadovoljan", kaže kuhar Marko Marinković.

U vrijeme kad se Hrvatska našla u još jednoj gospodarskoj krizi, Krešimir je zaključio investiciju od četiri i pol milijuna kuna vlastitog novca i kredita. Iako je poslovao i na Jadranu, novac je uložio u ugostiteljski objekt sa sobama u Vukovaru.

"Mislim da Vukovar ima puno perspektive. Vratio sam se u Vukovar prije 20 godina i mislim da ima budućnosti. Lijep je grad, samo treba ljudima dati posao", kaže Grubišić.

S tim se slaže i diplomirana fizioterapeutkinja Ivana. I ona je svoj posao pokrenula usred krize u gradu iz kojeg su mnogi otišli.

"Planovi su bili malo drugačiji početkom četvrtog mjeseca. Međutim, krenuli smo prošli ponedjeljak i sada smo u punom pogonu. Raspored se već popunio, nadam se da će tako i ostati", kaže Ivana Lovrić, vlasnica fiziocentra koja za budući posao obučava i dvije studentice.

"Ja sam studentica treće godine fizioterapije tu na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Ovdje radim preko studentskog servisa i smatram da je ovo dobar početak za moju budućnost", kaže Kristina Gelo. 

Plan je širiti posao. "Dugoročno planiramo raditi u dvije smjene, to planira biti cijeli tim i u prvoj i u drugoj smjeni“, govori Lovrić.

U dvije smjene trebala bi raditi i politika. Od Domovinskog rata grad je izgubio više od polovice stanovnika.

"On treba radna mjesta, treba gospodarsku inicijativu od lokalne nacionalne vlasti, ali i od privatnika. Mi jednostavno moramo raditi i na polju otkrivanja i kažnjavanja ratnih zločina, otkrivanja sudbina nestalih, ali moramo dati i novi impuls životu ovom gradu", ističe demograf Dražen Živić.

Bez investicija Vukovar se neće moći razvijati, a Ivana i Krešimir dokaz su da se i u teškim vremenima može uspjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene