Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dvostruko više pogreba

Problemi pogrebnika zbog korone: "Smrtnost se od ljeta povećala 100 posto, s lijesovima je problem jer je povećana potražnja"

Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 1
Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 1 Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 2 Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Od početka pandemije 3177 umrlih od koronavirusa Od početka pandemije 3177 umrlih od koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Srdinić i Domagoj Mikić - 3 Galerija 1/4 >>
Do sada je koronavirus u Hrvatskoj odnio 3177 života. Od izbijanja epidemije u ožujku do početka studenog preminule su 562 osobe. Porazni podaci dolaze za studeni i prosinac. Od početka studenog pa uključujući današnji dan, dakle u pedeset dana, umrlo je 2615 osoba.

O velikom broju umrlih u kratko vrijeme i teškoćama u organizaciji pogreba pod posebnim epidemiološkim mjerama reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s pogrebnikom Zdravkom Srdinićem.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Srdnić kaže da je problem što je smrtnost od 7., 8. mjeseca porasla za 100 posto te im je s trenutnim brojem zaposlenih teško pokrivati toliko pogreba. Dok su prije imali jedan dnevno, sad moraju odraditi dva-tri, a moraju i preuzimati COVID-preminule pod posebnim mjerama.

S metalnim lijesovima se snalaze, kaže, jer ih proizvođači "teško proizvode jer je povećana potražnja pa si mi međusobno pomažemo, posuđujemo si lijesove. To je problem jer određenu kvalitetu ne možemo postići jer proizvođači to ne mogu proizvesti".

Problem je i preuzimanje tijela zaraženih koronavirusom. "Prije smo u vrlo kratkom vremenu mogli preuzeti tijelo u bolnici i otići dalje za svojim obavezama, sada moramo preuzimati tijelo pod vedrim nebom. Doslovce tijelo uzimamo zapakirano u vreću i stavljamo u limeni lijes", kaže Srdinić te dodaje da je problem kada pada kiša.

Troškovi pogreba porasli su za 2000-2500 kuna zbog materijala lijesova te dezinfekcijskih sredstava i zaštitnih odijela, kazao je pogrebnik te dodao: "Ako se mi zarazimo, nastat će problem tko će raditi taj posao".

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene