Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za utjecajni Politico poručio je kako polaže velike nade u planirani zajednički certifikat o cijepljenju koji bi trebao ponovno "otvoriti Europu".


"Voljni smo sudjelovati u europskoj inicijativi koja bi olakšala putovanja. Za nas je ključno da se omogući sloboda kretanja te da ljudi mogu posjetiti Hrvatsku", kazao je Plenković te dodao da tehničko rješenje da se zemlje same međusobno dogovore hoće li certifikat biti dovoljan za ulazak u zemlju – neće biti dovoljno.

Vezani članci Koronavirus u Kini, ilustracija Zemlja u kojoj je sve počelo cijepila više od 600 milijuna ljudi: Na red došli i trogodišnjaci Putovanja u Velikoj Britaniji Velik skok broja zaraženih indijskim sojem u ovoj europskoj zemlji: Čak 90 posto osoba pozitivno na varijantu delta

Plenković je nakon razgovora u Bruxellesu kazao da će potvrda, koja je na dnevnom redu Europske komisije ovaj tjedan, ''obuhvaćati tri kategorije - onih koji su cijepljeni, onih koji imaju negativan test i onih koji su se oporavili od COVID-a.

"Certifikat koji će Europska komisija predstaviti na sljedećem summitu EU čelnika ovog mjeseca trebao bi olakšati putovanje i ukinuti niz mjera i restrikcija koje su postavili pojedine države. Važno je da se krećemo naprijed. Cijela ideja savjetovanja na razini Europe je da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja", poručio je premijer.

U razgovoru se dotaknuo i korištenja sredstava iz Europskog fonda za oporavak.

"Mislim da bismo prva sredstva mogli iskoristiti početkom sljedeće godine. Proces je kompliciran i zahtjevan. Trebaju vam plan, projekt, verifikacija, natječaj, implementacija, dokumentacija…", kazao je premijer za Politico