U slučaju popunjavanja bolničkih kapaciteta smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa u Osijeku organizirat će se u tri sportske dvorane, "Gradski vrt", "Jug" i "Zrinjavac", izvijestio je u četvrtak županijski i osječki Stožer Civilne zaštite.

Galerija


Te tri osječke sportske dvorane ocijenjene su najpogodnijim lokacijama. Tijekom obilaska dvorane "Gradski vrt", u kojoj je do sada postavljeno oko 200 kreveta, načelnik osječko-baranjskog županijskog Stožera CZ, dožupan Goran Ivanović izjavio je da je riječ o preventivnoj mjeri.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija WHO objavio: Dogovor s Pfizerom omogućit će cijepljenje u veljači u siromašnim zemljama Tulum u COVID bolnici Dubrava Procurila snimka s tuluma medicinara u COVID bolnici Dubrava: "U ovakvim situacijama me sram što sam medicinska sestra"

"Danas imamo puno pozitivnih na koronavirus koji nemaju nikakve simptome. Ti ljudi ne trebaju popunjavati bolničke kapacitete, već ih trebamo staviti u prostor u kojem neće biti u doticaju s drugim ljudima, a ovo su neki od tih kapaciteta", rekao je Ivanović.

Ističe kako to "ne znači da će doći do najcrnjeg scenarija", ali da se treba dobro pripremiti i organizirati.

Ako kapaciteti osječkog Kliničkog-bolničkog centra (KBC) budu popunjeni, u dvoranama će se smještati preostali lakše bolesni pacijenti, o kojima će skrbiti liječnici KBC-a.

Vjerujem da se Osijeku i našoj Županiji to neće dogoditi ako građani budu poštivali sve propisane mjere, rekao je pročelnik osječkog Regionalnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec.

Grad Osijek izdvojio 300 tisuća kuna za dva respiratora

Načelnik osječkog gradskog Stožera civilne zaštite, dogradonačelnik Boris Piližota kazao je da su prije dva tjedna počeli tražiti potencijalne lokacije za smještaj oboljelih osoba ako se dogodi da bolnički kapaciteti postanu nedostatni.

Tri su gradske sportske dvorane zatvorene i dezinficirane, nabavljeni su i kreveti jer stožeri Civilne zaštite smatraju da je bolje biti spreman na vrijeme ako se ukaže potreba, dodao je.

S obzirom na to da ima novooboljelih osoba na respiratoru, Piližota je rekao da je tijekom dana grad izdvojio 300 tisuća kuna za kupovinu dvaju respiratora.

Osječki KBC 23. ožujka slavonskim je županijama i gradovima uputio apel za pomoć pri nabavi respiratora za Primarni respiratorno-intenzivistički centar.

Gradonačelnik Ivan Vrkić u hitnoj je proceduri odobrio financijsku pomoć od 300 tisuća kuna za nabavku dvaju respiratora i potpisao Ugovor o financijskoj pomoći s ravnateljem KBC-a Osijek Željkom Zubčićem. Sredstva su danas uplaćena na račun KBC-a, priopćeno je iz osječke Gradske uprave.

U županiji 32 oboljele osobe

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je šest novoboljelih od koronavirusa, a ukupno su od te bolesti oboljele 32 osobe, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Navodi kako je to očekivano povećanje. (Hina)