Predsjednik Vijeća Europske unije Charles Michel
Predsjednik Vijeća Europske unije Charles Michel Foto: Afp

Europska unija izrazila je nadu da će drugo cjepivo protiv koronavirusa biti odobreno "sljedećih sati", rekao je u utorak predsjednik Vijeća Europske unije Charles Michel i najavio novi virtualni samit o zdravstvenoj krizi do kraja siječnja.


"Nadamo se da će sljedećih sati drugo cjepivo biti odobreno", izjavio je Michel na konferenciji za novinare u Lisabonu kojom je obilježen početak rotirajućeg predsjedanja Portugala od 1. siječnja.

Vezani članci Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup" Cjepivo Sputnjik V Rusko veleposlanstvo: ''Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V. To se mora hitno riješiti''

Pod pritiskom europskih zemalja da se čim prije odobri Modernino cjepivo, Europska agencija za lijekove (EMA) je premjestila s 12. siječnja na srijedu, zatim od srijede na ponedjeljak, sastanak svog Odbora za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) čime je nagovijestila mogućnost neposredne odluke koja još nije donesena.

EMA je 21. prosinca odobrila prvo cjepivo protiv COVID-19 u Europskoj uniji, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech za koje je Europska komisija odmah dala zeleno svjetlo i do danas je to jedino cjepivo odobreno u Uniji.

"Komisija uz podršku država članica danonoćno radi kako bi jamčila da može povećati broj raspoloživih cjepiva, uz poštivanje neovisnosti agencije za lijekove", rekao je Michel.

"Nastavit ćemo raditi na toj temi i u tom smjeru kako bi do kraja siječnja održali novu videokonferenciju šefova država i vlada o pitanju upravljanja tom krizom COVID-a koja nas je zadesila", najavio je Michel s portugalskim premijerom Antoniom Costom.