Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu
Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva objavilo je objedinjeno Izvješće o objavljenom inspekcijskom nadzoru o postupanju u vezi sa suzbijanjem širenja virusa COVID-19 u Domu za starije i nemoćne Split.


Izradili su ga Ministarstvo zdravstva i ministarstvo za demografiju temeljem pojedinačnih izvješća o provedenom inspekcijskom nadzoru nakon što je otkriven proboj koronavirusa u Dom.

Vezani članci Andrzej Duda (Foto: AFP) Poljski predsjednik Duda zaražen koronavirusom, osjeća se dobro Davorka Dušek, infektologinja Liječnica koja je primila prvog pacijenta s koronavirusom, od veljače nije stala: "Držimo se, ali već smo umorni"

Izvješće je sastavljeno 30. travnja, a objavljeno je nakon što su ministarstva dobila mišljenje glavne državne odvjetnice o tome postoje li pravne prepreke za njegovo objavljivanje. Da prepreka nije bilo već je potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je provodilo izvide u Domu.

Podsjetimo, zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom umrlo je 19 korisnika Doma za starije i nemoćne Split, što je gotovo svaka peta žrtva u Hrvatskoj.

U objavljenom izvješću navodi se kako nisu utvrđeni propusti zdravstvenih i drugih djelatnika Doma te da nije bilo nepravilnosti i propusta jer su žurno poduzete i provedene sve potrebne epidemiološke mjere na temelju obavljenih epidemioloških izvida te nakon potvrde infekcije kod pojedinih korisnika.

Cijeli izvještaj pogledajte ovdje