Koronavirus, Hrvatska
Koronavirus, Hrvatska Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Glavna sestra NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim osobe pozitivne na COVID infekciju pozvala je da epidemiolozima iskreno govore svoje kontakte.


U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč današnju brojku nazvao je ''upozoravajućom“.

Vezani članci Splitska Riva, ilustracija Poduzetnike u gradskom prostoru oslobodili plaćanja zakupnine, Opara predlaže da ne plaćaju ni komunalnu naknadu Nikola Grmoja Most se protivi drakonskim kaznama za kršenje mjera, Grmoja: "Tražimo da o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom"

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim tijekom redovne konferencije za medije istaknula je negativan trend koji, kako je kazala, otežava posao epidemiolozima i liječnicima obiteljske medicine.

"Nekakav negativan trend je da se skrivaju kontakti, ali to otežava posao epidemiolozima i liječnicima obiteljske medicine", rekla je i na osobe pozitivne na koronavirus apelirala da epidemiolozima iskreno govore svoje kontakte.

Rekla je i da je jedan pozitivan učenik u osnovnoj školi te je posljedično tome određena mjera samoizolacije za 18 učenika. Napomenula je i da u domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba nema novooboljelih niti korisnika niti djelatnika.

"Trenutačno su u Gradu Zagrebu 503 aktivna slučaja, a 2195 osoba nalazi se u samoizolaciji", rekla je Rotim

Na pitanje novinara je li ova brojka od 91 novooboljelih osoba rekord u Zagrebu, Rotim je rekla da je ta brojka možda veća, ali se mora uzeti u obzir i broj koliko su uzeli testiranih. Istaknula je da su jučer testirali više od 1000 uzoraka.

Pročelnik Jeleč pozvao je građane da se drže epidemioloških mjera.
"Sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji", istaknuo je Jeleč te apelirao na građane da redovito peru ruke, nose zaštitne maske i drže socijalnu distancu od dva metra.