Prije nego što se otvore škole počinje normalizacija zdravstvenog sustava - od idućeg tjedna. U pogon se vraća 30 posto pregleda i operacija. No i dalje pod strogim mjerama jer ulazak virusa u bolnicu mora se spriječiti pod svaku cijenu.

Galerija Stetoskop Dijana Ramić Severinac Drago Vagić +6 Irena Hrstić

Ako ste naručeni na Rebru, prije ulaska u bolnicu prva postaja je kontejner. I uvijek ista procedura - kratak upitnik i mjerenje temperature.

Vezani članci Provjereno: Smrt od COVID-a - 4 Potresna priča udovice iz Splita, čiji je suprug u bolnici nakon transplantacije dobio - koronu: "Poslao mi je poruku - 'o kakvoj ti izolaciji pričaš, tu se ni vrata ne zatvaraju'" Izolacija, ilustracija U jednom dijelu tjedna više se umiralo od koronavirusa: Važna lekcija za zdravstvo

"Znam da će biti zaštićeni, da neće dolje nitko stradati, mora se", kazao je Zagrepčanin Slavko i dodao da mu nije ništa otkazano. "Nije, na zračenju nije. Ja sam onkološki bolesnik, zasad je to išlo normalno."

Presložit će se liste čekanja

Od ponedjeljka u normalu se vraća dio zdravstvenog sustava - 30 posto dogovorenih operacija i specijalističkih pregleda. Svi oni koji čekaju pregled dobit će novi termin. Presložit će se liste čekanja.

"One koji su najvrući i koje treba zbrinuti odmah, one tople koje treba zbrinuti u tjedan dana ili mjesec dana poput malignih bolesnika. Ne može moja križobolja doći na red prije nekoga tko ima malignu bolest", smatra Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i nadzor KBC-a Zagreb.

Više pacijenata znači i veći oprez zbog koronavirusa kako ne bi ušao u bolnicu. Organizacijski je to - puno posla.

"Organizacijski ćemo mi morati prijeći na rad u nekoliko smjena. Znači, barem dvije smjene plus vikend smjene. Kako ćemo to izvesti s našim brojem ljudi, vidjet ćemo, ali svakako ćemo morati raširiti bolesnike kroz dan. Ne smijemo dopustiti pune čekaonice ljudi", objasnio je Novak.

Dvije smjene, moguć i rad vikendom

Dvije smjene te mogući rad vikendom čekaju i pulsku bolnicu. Imaju i potpuno novu polikliniku koja počinje s radom kako bi se smanjile gužve.

"Novi objekt pulske bolnice koji je namijenjen isključivo za te svrhe, znači za pružanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene službe", kazala je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić. "Ako se svi pridržavamo reda, ispast će dobro i kvalitetno i za zdravstvene radnike i za pacijente."

Radi sigurnosti Hrvatska liječnička komora poziva i na testiranje nekih pacijenata.

"Naše je mišljenje da sve naše pacijente koji idu u opću anesteziju, a dolaze na zahvate treba testirati na COVID. Da budemo sigurni u bolničkim uvjetima testirati, dok pacijenti koji idu na visokorizične pretrage kao što su gastroskopije, bronhoskopije, eventualno kolonoskopije trebaju doći s 24-satnim nalazom, prije toga napraviti pregled za COVID", kazao je Davor Vagić iz Hrvatske liječnike komore.

Važna koordinacija bolnice i obiteljskih liječnika

Važno je koordinirati bolnice i doktore obiteljske medicine - kojima se pacijenti prvi javljaju. Oni mole pacijente da se i dalje naručuju telefonski.

"Nemojte odmah doći. Evo, ja sam jučer imala slučaj da mi se pacijent pojavio pred vratima. Boljela su ga leđa i on je došao. OK, ja stvarno razumijem, ostale bolesti nisu nestale i njih stvarno boli, ali molim vas, prvo nazovite, mi ćemo vam dati termin i istrijažirati telefonski. Nećemo dopuštati da bude više od jednog do dva pacijenta u samoj čekaonici", objasnila je Dijana Ramić Severinac, specijalistkinja obiteljske medicine.

Brine ih i nedostatak zaštitne opreme, koji će se sada pogotovo osjetiti. Na to se žale i zubari.
Detaljne upute o tome kako će raditi u ponedjeljak - ni ambulante ni bolnice nisu dobile. Iz Ministarstva zdravstva kažu da stižu tijekom tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju