Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

New York će uvesti kazne svima koji ne nose maske dok se broj pozitivno testiranih na koronavirus penje na više od tri posto prvi put u više mjeseci, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.


Osim New Yorka, 28 drugih država zabilježilo je povećanje broja zaraženih u posljednja dva tjedna te porast hospitalizacija zbog bolesti COVID-19 u nekoliko država Srednjeg zapada.

Vezani članci Zatvoreni kafići Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu, rekao je de Blasio novinarima. "Ne želimo kažnjavati ljude, ali ako budemo morali, kažnjavat ćemo", rekao je. Kazne će provoditi gradska policija i dužnosnici ministarstva zdravstva.

Kazne će biti do 1000 dolara, premda "većina" neće premašivati 500 dolara, napisao je glasnogovornik gradonačelnika Mitch Schwartz u e-mailu. Izbjegao je reći hoće li se to jednako provoditi i prema pripadnicima gradske policije, od kojih su mnogi viđeni bez maski unatoč gradonačelnikovoj preporuci.

Slične je odredbe ranije ovog mjeseca uvela državna uprava gradskog prijevoza prema kojoj putnici koji odbijaju nositi maske u javnom prijevozu plaćaju kaznu od 50 dolara. Gradska stopa pozitivnih na koronavirus je 3,25 posto, prema privremenim podacima, prvi put viša od 3 posto od lipnja. U travnju, kad je grad bio globalno žarište pandemije, svaki je dan bilo više od 5000 ljudi pozitivno testirano, u usporedbi s nekoliko stotina sada, kada je testiranje rasprostranjenije.