Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Moramo brzo donijeti odluku''

Održan izvanredni sastanak oko strogog zatvaranja za Uskrs: ''Vidjeli smo da je to donijelo rezultate''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog naglog rasta broja novozaraženih mnogi vodeći njemački političari u nedjelju traže izvanredni sastanak savezne i pokrajinskih vlada kako bi se uvele strože mjere za Uskrs.

''Brojke rastu velikom brzinom i mi moramo razgovarati o tvrdom lockdownu za vrijeme Uskrsa u ponedjeljak ili najkasnije u utorak'', rekao je premijer savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Winfried Kretschmann (Zeleni). Sljedeći redovni sastanak savezne i pokrajinskih vlada o novim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa planiran je za 12. travnja.

Karl Lauterbach, glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja je zatražio hitni krizni sastanak savezne i pokrajinskih vlada na kojem bi se reagiralo na nagli rast novozaraženih.

''Mi moramo jako brzo donijeti odluku. Mislim da neće ići bez strogih mjera zatvaranja preko Uskrsa'', rekao je Lauterbach za berlinski dnevnik Tagesspiegel. Zatražio je uvođenje noćnog policijskog sata nakon 20 sati.

''Vidjeli smo da je to u Francuskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji donijelo rezultate'', zaključio je socijaldemokratski političar. I ministar zdravstva Jens Spahn je u subotu predložio dvotjedno uvođenje mjera zatvaranja i ograničenja kontakata na minimum kako bi se prekinuo trend brzog rasta incidencije.

Državni epidemiološki institut Robert Koch je u nedjelju zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 129,7 što je osjetno više nego u petak kada je incidencije još iznosila 119,1.

Voditelj kancelarskog ureda Helge Braun upozorio je i na porast broja zaraženih mutiranim varijantama virusa. ''Ako sada uz proces cijepljenja munjevito bude rastao broj novozaraženih postoji opasnost da će sljedeća mutirana varijanta biti otporna na cjepivo'', rekao je Braun koji je po zanimanju liječnik.

Novom kriznom sastanku se protivi premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder. On je ukazao na postojeće mehanizme dogovorene na pretposljednjem kriznom sastanku koji omogućavaju regionalno poništavanje mjera otvaranja u slučaju penjanja incidencije iznad vrijednosti od 100.

Pročitajte i ovo Covid putovnice za prelazak granice? - 1 Objavili i video Europska komisija predložila da COVID putovnice budu obvezne: "Potvrda treba biti spremna do ljeta, a ljeto počinje 1. lipnja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Težak treći val Francuska dodatno ograničila kretanje svojih građana, mjere postrožene i u još nekim zemljama

Zabrinutost vlada i zbog predstojećih uskrsnih praznika i mnogobrojnih putovanja na Mallorcu koju je njemačka vlada prije dva tjedna skinula s popisa rizičnih područja nakon čega je naglo porastao broj prodanih karata za omiljeni njemački mediteranski otok.

Prošlog tjedna vlada je razmatrala mogućnost potpune zabrane putovanja u inozemstvo, ali se, kako javljaju mediji, u međuvremenu odustalo od te namjere zbog ustavnopravnih prepreka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je u srijedu planove o potpunom zatvaranju od 1. do 6. travnja nazvavši ih pogreškom. Pretpostavlja se da je odluka povučena zbog otpora saveznih pokrajina i nemogućnosti kratokročne regulacije Velikog četvrtka i Velike subote kao neradnih praznika.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene