Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''To je čak i pozitivno''

Njemačka povukla drastičan potez: Dalmacija stavljena na crvenu listu, Beroš kaže da je to očekivao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je dvije Hrvatske županija stavila na svoju crvenu listu. Riječ je o Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija stavljene su na njemačku crvenu listu, odnosno listu rizičnih područja, objavio je Institut Robert Koch.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skoro staro normalno Za njih ova ograničenja više ne vrijede: Uveli su povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli COVID, ali neke mjere ipak ostaju na snazi Slika nije dostupna Pala odluka Građani mlađi od 60 godina koji su primili AstraZenecu ponovljenu dozu dobit će od drugog proizvođača

To znači da se svi koji iz tih dviju županija dolaze u Njemačku moraju obvezno testirati, a dok ne dobiju nalaze testiranja, bit će smješteni u karantenu.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je to očekivano. ''Dobro je da nas gledaju po županijama, a ne kao cjelinu jer ima županija koje su dobre. To je pozitivno i pokazuje selektivni pristup koji mi možemo iskoristiti'', rekao je Beroš novinarima.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ranije je kazao da je u srijedu razgovarao s njemačkim kolegom Heikom Maasom. Kazao je da Njemačka ne bi trebala cijeli teritorij Hrvatske staviti na crvenu listu.

"Ići će parcijalno", kaže Gordan Grlić-Radman i pretpostavlja da bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi.

Čeka se odluka Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva

Očekuje se da će slovenska vlada u četvrtak staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana morat će se vratiti najkasnije do kraja tjedna, najavio je u srijedu glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Isto bi mogla učiniti i Velika Britanija. Odlukom bi mogle biti pogođene tisuće britanskih turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj.

Grlić Radman ističe da se u ovoj situaciji zemlje vode epidemiološkom slikom, ali i vlastitim interesima. Istaknuo je da je hrvatski turizam dosad ostvario značajne rezultate.

"Turisti su navikli odlaziti u tradicionalne destinacije. Kada je u pitanju Hrvatska, mislim da smo ostvarili postignuća iznad očekivanja."

Prema posljednjim podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto tisuća stanovnika u prethodna dva tjedna i po tom pokazatelju deveta je od 41 zemlje obuhvaćene svakodnevnim analizama.

Njemačka ima 17,9, Britanija 21, a Slovenija 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika u istom razdoblju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene