Iz korona izolacije ne moramo izaći kao najbolja verzija sebe, ovo nije bio godišnji odmor, nego borba i preživljavanje. Nemojte se opterećivati kilogramima i frizurom, sačuvali smo mnoge živote i bolje upoznali svoj.


Što je sa zadacima koje smo si zadali pa ih nismo ostvarili, odgovorila je dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji i koliko je aktivnih slučajeva Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje u svojoj županiji

"Bilo da su zadaci koji su vezani uz posao, uz poslovne dogovore, bilo zadaci na osobnoj razini, da su na osobnoj razini, mnogi se nisu mogli ženiti, pokapati na taj način svoje mrtve, ispraćati ih, to su situacije koje mogu izazivati tjeskobu", kazala je Brečić.

Neka tjeskobu ne izazivaju neostvareni planovi u izolaciji. Neki su htjeli smršaviti, neki naučiti strani jezik.

"Radio sam na kilaži. Na kilaži sam dobio 12 kila", kazao je zagrepčanin Frano. Na pitanje hoće li biti teško skinuti kilograme koje je dobio u izolaciji, odgovara reporterki Dnevnika Nove TV: "Pa najvjerojatnije, jedino ako nađem nešto mlado i ovako ko što ste vi".

"Pa da i kroz ove stvari koje su nam izvor nezadovoljstva, da ih u svjetlu onog što smo proživjeli i kako danas živimo, možda malo manje tragično shvatimo", smatra dr. Brečić.

"Postoji mogućnost da se zaraza proširi, ponovi, teško je biti pametan u ovoj situaciji", navodi Željko iz Zagreba i dodaje da ne moramo biti pametni nego samo dobri.

"Da smo mi zapravo u ovoj izolaciji činili dobro i sebi i drugima i da je to bio jedan isječak koji smo morali baš tako provesti", smatra Brečić.

Treba paziti na jezik kojim se govori

Ali anksiozno djeluju ratni izrazi, upozoravaju jezikoslovci. Kažu, mogli bi potaknuti militantnost i nacionalizam.

"A onda naravno uz tu novu tematiku došao je potpuno i novi način govora, nove riječi, novi izrazi, nove sintaktičke cjeline i nove metafore tako, a znamo da jezik utječe na način kako mislimo", smatra dr. sc. Kristina Štrkalj Despot, zamjenica ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i na pitanje hoćemo li onda suženo misliti odgovara da je moguće.

"Velik je broj nekih šaljivih složenica, koronafriz, koronaparty, koronakilogrami, koronastajling", navodi. "Covidiot je osoba koja se ne ponaša u skladu sa uputama stožera", dodaje Štrkalj Despot.

Mnoge su maske pale za vrijeme korone. Mnogi pokazali sebi i drugima kakvi su zaista. "A za nas je najbolje da polagano ulazimo u taj naš život", smatra dr. Brečić.

Sve ono što ne možemo realizirati i što predstavlja i dalje ugrozu, gledajmo da to odgodimo za budućnost. Još koji tjedan vrijedi mjera - što ne moraš danas, ostavi za sutra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju