Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udio preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj u odnosu na broj smještenih u bolnice varira od jedan posto u Varaždinu do više od 18 posto u Osijeku.


U hrvatskim bolnicama od pojave prvog slučaja koronavirusa 25. veljače do 30. rujna bila su hospitalizirana 2793 pacijenta, od kojih je njih 278 preminulo.

Vezani članci Ilustracija Preminulo 17 osoba: Stožer objavio broj novozaraženih u proteklih tjedan dana Ilustracija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

To znači da je stopa bolničke smrtnosti od COVID-19 (Hospital Fatality Rate, HFR) u Hrvatskoj 9,95 posto, a preminuli pacijenti uglavnom su bile osobe starije životne dobi koji su k tome bili i kronični bolesnici. Trenutačno je u našoj zemlji 289 osoba na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta, piše Jutarnji list.

Najveću stopu smrtnosti bilježi KBC Osijek, gdje je preminulo 46 od 253 hospitalizirana pacijenta, što znači da je stopa smrtnosti 18 posto. Slijede KB Dubrava, gdje je preminulo 28 od 166 pacijenata, što znači da je HFR 17 posto, te KBC Split, gdje je preminulo 78 od 474 hospitaliziranih, odnosno HFR je 16,5 posto.

Najviše hospitaliziranih, njih 514, bilo je u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje je preminulo 47 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od COVID-19 devet posto.

Troznamenkaste brojeve hospitaliziranih bilježe i Opća bolnica Dubrovnik, gdje se od koronavirusa liječila 121 osoba, ali je njih 14 nažalost izgubilo bitku (HFR 11,6 posto), zatim Opća bolnica Pula s 10 umrlih od 168 hospitaliziranih (HFR Šest posto) i KBC Rijeka, gdje je preminulo 10 od 111 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti devet posto.

Nijedna hrvatska bolnica ne bilježi stopu smrtnosti pacijenata s dijagnozom COVID-a veću od 20 posto pa se bez obzira na sve naše probleme u borbi s koronavirusom moglo reći da dosad "nismo loše prošli".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju