Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konferencija za medije

Beroš zaprijetio zdravstvenim djelatnicima: "Tko se neće cijepiti ili testirati, neće dobiti plaću"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Nacionalnog stožera na konferenciji za medije govorili su o aktualnostima u vezi epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

"2,7 milijuna osoba testirano je na koronavirus od početka pandemije", kazala je Vera Janković-Katalinić, pomoćnica ministra zdravstva Vilija Beroša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OD PONOĆI Na snazi od utorka: Stožer objavio nove mjere, pogledajte što se sve mijenja Slika nije dostupna Trajat će devet mjeseci Zbog nove varijante virusa restrikcije za prelazak granice: Stožer otkrio i kad se skraćuje trajanje COVID potvrda

Danas je u Hrvatskoj 1291 novooboljeli, a preminulo je 12 osoba.

Među preminulima su tri cijepljene osobe prosječne dobi 85 godina, rekla je i dodala kako su osobe imale brojne komorbiditete.

Prošlog petka u Hrvatskoj je bilo 1394 nova slučaja, a umrlo je devet ljudi, podsjetio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao kako gotovo ne bilježimo porast. "U odnosu na prošli tjedan, ovaj tjedan imamo mali porast od 0,7 posto", rekao je.

Istarska najbolje stoji, a najgora po zarazi je Splitsko-dalmatinska županija, dodao je. U Europi smo na 24. mjestu po incidenciji zaraze.

Najviše novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina

Capak je komentirao situaciju u školama. Kaže da 260 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata spada u školsku dob.

"Od 14. rujna vodstvo je preuzela dobna skupina od 10 do 19 godina. Imamo 2038 osoba od 7 do 18 godina koje su oboljele", rekao je Capak. A istovremeno je 10.439 osoba u samoizolaciji. "Nije baš da se cijeli razredi stavljaju, poduzeli smo čitav niz mjera da se to ne događa", rekao je.

255 zaposlenika škola je zaraženo.

Capak je spomenuo dokument koji je donesen prije školske godine, prema kojem cijeli razredi ne moraju u izolaciju, a sada se postavljaju pitanja zašto je toliko djece u samoizolaciji. Kazao je kako se priprema novi dokument o postupanju kada je zaraženi učenik bio na nastavi. 

"Stavljat će se u izolaciju oni koji su sjedili u istoj klupi i u polumjeru od 2 metra od zaraženog učenika, te oni koji su putovali 15 min ili više blizu zaraženog učenika", najavio je Capak. 

"Stanje u splitskoj bolnici je teško"

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na učinkovitost cjepiva. Ističe da je cjepivo koje primjenjujemo dizajnirano za ranije varijante, učinkovitost na starije varijante je 99 posto, a 77 posto za nove varijante. Kaže da trebamo gledati cijeli kontekst i dodaje kako je sreća svjetske populacije da cjepivo reagira na novi delta-soj. Dodaje kako se razvija cjepivo i za delta-soj koje će biti učinkovitije. 

Kaže da je zdravstveni sustav spreman na veća opterećenja, ali u Splitu je opterećenje veliko.

"Stanje u splitskoj bolnici je teško. Ponekad je problem odgovoriti na sve izazove, bilo je kratkotrajnog odgađanja zahvata u Splitu. Ovo govorim jer je opterećenje COVID bolesnih utječe na pružanje zaštite. Oni koji se ne cijepe i završe u bolnici, ugrožavaju druge. Ako ne zbog sebe, brinite o zdravstvenom sustavu", rekao je.

"Uz krevete i respiratore imamo ljude koji rade svakodnevno", kaže ministar. Ističe da pandemija značajno utječe na pružanje ostalih usluga u zdravstvu. Sustav se tome pokušava prilagoditi, ali moli građane da brinu o zdravlju nacije i stanju zdravstvenog sustava. 

Dodaje kako su svjesni nedostataka u sustavu zdravstva i rade sve da upogone sustav i riješe zaostatke. 

Tko se ne želi testirati ili cijepiti, neće dobiti plaću

Novinare je zanimalo što će biti sa zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti niti testirati.

Beroš kaže da je smisao COVID potvrda zaštita zdravlja ljudi, kako djelatnika, tako i pacijenata. Dodaje da ne zna kako bi okarakterizirao ponašanje onih koji nisu preboljeli COVID-19, a odbijaju cijepljenje i testiranje. Ističe da oni neće moći pristupiti radu te će napraviti problem sustavu i sebi. Sustavu će trpjeti jer će morati tražiti zamjenu za takve pojedince, a oni će neopravdano izostati s posla i neće dobiti naknadu za to.

Na pitanje jesu li u sustavu zdravstva moguće krivotvorene COVID potvrde, Beroš odgovara: "Svaka odgovorna osoba, a takvi bi trebali biti svi djelatnici u zdravstvenom sustavu, ne bi to koristila", rekao je i dodao kako misli da toga nema u sektoru.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da COVID potvrde nije moguće falsificirati ako svatko radi svoj posao s COVID potvrdama.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice koliko mjeseci ćemo plaćati testove zdravstvenim radnicima, Beroš je odgovorio: "Ne znam odgovoriti, ne znam koliko će trajati epidemija, nema odgovora niti ga može biti. Sredstva su osigurana, ne mogu govoriti o kojem se iznosu radu u ovom trenu. A hoće li naš narod biti kreativan u smislu izbjegavanja obveza, ne mogu reći.

Zna se da postoji kontrola bolovanja, ne željeti testirati se nije razlog za otvaranje bolovanja", rekao je ministar. 

Što s učenicima koji idu u boravak i predškolskom djecom, pitali su novinari.

"Procjenu treba napraviti epidemiolog na temelju podataka koje dobije o pojedinom slučaju", rekao je Capak. Ako je taj kontakt trajan i blizak je, epidemiolog će procijeniti da treba u izolaciju.

Raste procijepljenost u zdravstvenom sustavu

Na pitanje kolika je procijepljenost u zdravstvenom sustavu, Beroš kaže da je u prošlom tjednu povećana procijepljenost u zdravstvenom sustavu 2 i pol puta. "Ne znam je li razlog tome najava uvođenja COVID potvrda", rekao je.

Capak dodaje kako se posljednjih dana bilježi porast zanimanja za cijepljenje i kaže kako se nada da će se taj trend nastaviti.

COVID potvrde bit će obavezne i za djelatnike u trgovinama, pekarnicama u bolnicama, dostavljače i slično, rekao je Beroš i dodao kako će ih uskoro obavijestiti o tome.

Kolika je razlika u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih osoba, pitali su novinari. 

Beroš kaže da su COVID potvrde najbolje što imamo u ovom trenutku. 

COVID potvrde u obrazovanju?

Markotić kaže kako je ključno naše odgovorno ponašanje bez obzira na cjepivo. U dodiru s osjetljivim skupinama treba koristiti više stupnjeva zaštite poput maski.

"Nema tu isključivo, nema sto posto", rekla je i dodala kako je bitno koliko je trajao kontakt i kako vas je osoba izložila svojim ponašanjem - je li kašljala blizu vas ili stajala na distanci i govorila.

Možemo li očekivati uvođenje COVID potvrda u obrazovanju, pitali su novinari. Capak kaže kako imamo nešto više oboljelih i u samoizolaciji nego prošle školske godine. Što se tiče potvrda, u ovom trenutku ne razmišlja se o tome, ali mogućnost je uvijek otvorena.

Problem medicinskog osoblja antivaksera - hoće li se poduzeti nešto na edukaciji ljudi, pitali su novinari Beroša. On kaže kako je to vrlo važno i aktualno jer ne može odobravati protivnike cijepljenja unutar sustava. Ističe da se o važnosti cjepiva uči od prvog dana. Pojedinci su prijavljeni komori i ministar očekuje postupanje. 

Beroš kaže da dobiva podatke o procijepljenosti u zdravstvenim ustanovama i da će ih dostaviti kasnije.

Božinović je komentirao Znanstveni savjet Vlade. Kaže da je u istom sastavu, ali ne zna kad će se opet sastati.

"Ne može država ići za ljudima, držati razmak između njih i otvarati prozore", rekao je Božinović, koji ističe važnost osobne odgovornosti i edukacije. Dodaje kako cjepivo nije obavezno jer je važno da svatko donese odluku za sebe i da se podigne povjerenje u znanost. Dodao je kako nam prijete i opasnosti poput klimatskih promjena. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene