Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na raspolaganju Stožeru

Hrvatska vojska angažirala dva helikoptera za prijevoz oboljelih od koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska pružit će potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koji će biti prilagođeni za potrebe prevoženja životno ugroženih pacijenata oboljelih od koronavirusa, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane.

Kriznom stožeru od srijede je na raspolaganju jedan prilagođeni helikopter Mi-171 SH koji je upućen u 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama, a planirano je prilagoditi još jedan helikopter Mi-171Sh, koji će biti na raspolaganju 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera na letjelištu Lučko pored Zagreba.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Ministar obrane Damir Krstičević brojna otkazivanja Mjere Hrvatske vojske protiv širenja koronavirusa: I vojnici na e-nastavi

S obzirom na to da Oružane snage RH nemaju u svom sastavu specijaliziranu opremu ili helikoptere prilagođene prijevozu pacijenata koji su zaraženi ili za koje postoje indicije da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice izradio je prilagodbu za transportnu kabinu helikoptera.

Riječ je o pregradi koja dijeli transportnu kabinu na dva dijela i nalazi se odmah iza bočnih vrata helikoptera. Tako je letačka posada odvojena od medicinskog tima i pacijenta te se rizik od zaraze sveo na minimum jer ne dolazi do kontakta između tima i posade tijekom leta i manipulacije s pacijentom.

Helikopter Mi-171Sh izabran je za takvu prilagodbu jer ima rampu koju će za ulazak i izlazak koristiti medicinski tim s pacijentom, a posada će koristiti bočne ulaze. Prilagodba također uključuje i izolaciju svih ventilacijskih otvora kako bi se i na taj način osigurala izolacija posade od transportne kabine. Pregrada je napravljena od zrakoplovnog negorivog impregniranog platna, te je u slučaju bilo kakve izvanredne situacije članovima posade moguć ulazak u transportnu kabinu. Modifikaciju helikoptera nadzirale su sve relevantne stručne službe, navodi se u priopćenju.

Za angažman na zadaćama prijevoza pacijenata zaraženih virusom COVID-19 razvijene su i nove operativne procedure za posade i medicinske timove, koje uključuju potpunu dekontaminaciju helikoptera, posada i medicinskih timova, dodaje se u priopćenju MORH-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene