Hrvatska vojska pružit će potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koji će biti prilagođeni za potrebe prevoženja životno ugroženih pacijenata oboljelih od koronavirusa, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane.

Galerija


Kriznom stožeru od srijede je na raspolaganju jedan prilagođeni helikopter Mi-171 SH koji je upućen u 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama, a planirano je prilagoditi još jedan helikopter Mi-171Sh, koji će biti na raspolaganju 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera na letjelištu Lučko pored Zagreba.

Vezani članci Sanja Vištica razgovarala je s Alemkom Markotić - 3 Alemka Markotić objasnila izaziva li cjepivo protiv korone više nuspojava nego ono protiv gripe: "Tek ćemo vidjeti" Koronavirus u Velikoj Britaniji, ilustracija Prvo mjesto na listi smrtnosti od COVID-19 opet drži jedna europska zemlja, među najgorih 20 je i Hrvatska

S obzirom na to da Oružane snage RH nemaju u svom sastavu specijaliziranu opremu ili helikoptere prilagođene prijevozu pacijenata koji su zaraženi ili za koje postoje indicije da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice izradio je prilagodbu za transportnu kabinu helikoptera.

Riječ je o pregradi koja dijeli transportnu kabinu na dva dijela i nalazi se odmah iza bočnih vrata helikoptera. Tako je letačka posada odvojena od medicinskog tima i pacijenta te se rizik od zaraze sveo na minimum jer ne dolazi do kontakta između tima i posade tijekom leta i manipulacije s pacijentom.

Helikopter Mi-171Sh izabran je za takvu prilagodbu jer ima rampu koju će za ulazak i izlazak koristiti medicinski tim s pacijentom, a posada će koristiti bočne ulaze. Prilagodba također uključuje i izolaciju svih ventilacijskih otvora kako bi se i na taj način osigurala izolacija posade od transportne kabine. Pregrada je napravljena od zrakoplovnog negorivog impregniranog platna, te je u slučaju bilo kakve izvanredne situacije članovima posade moguć ulazak u transportnu kabinu. Modifikaciju helikoptera nadzirale su sve relevantne stručne službe, navodi se u priopćenju.

Za angažman na zadaćama prijevoza pacijenata zaraženih virusom COVID-19 razvijene su i nove operativne procedure za posade i medicinske timove, koje uključuju potpunu dekontaminaciju helikoptera, posada i medicinskih timova, dodaje se u priopćenju MORH-a. (Hina)