Izvedeno je tek nekoliko transplantacija pluća zbog bolesti COVID-19, a Amerikanka u 20-im godinama odabrana je za operaciju zbog svojeg lošeg stanja. Bilo je znakova da joj počinju otkazivati srce, bubrezi i jetra. To je bila prva takva operacija u SAD-u.


Pacijentica u Chicagu bila je u dvadesetim godinama i bila je priključena na respirator gotovo dva mjeseca u bolnici Northwestern Memorial prije nego su je poslali na transplantaciju.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji i koliko je aktivnih slučajeva Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje u svojoj županiji

Samo je nekoliko teško oboljelih pacijenata od bolesti COVID-19 uspjelo dobiti nova pluća i to u Kini i Europi.

Operacija je trajala 10 sati i bila je vrlo zahtjevna jer je koronavirus ostavio puno rupa na plućima pacijentice te ih gotovo stopio s grudnim zidom, rekao je kirurg Ankit Bharat koji je izveo operaciju. Pacijentica je bila u lošem stanju, bilo je znakova da joj počinju otkazivati srce, bubrezi i jetra, zato je odabrana za operaciju jer je do pluća transplantaciju teško doći i takve operacije čine svega sedam posto transplantacija koje se provedu u SAD-u, javlja Time.

Transplantacija je upješno završena, a pacijentica će biti na respiratoru dok ne bude sposobna sama disati. Liječnici kažu da su joj dobre šanse da poslije svega vodi normalan život.

"Predviđamo da će se potpuno oporaviti", rekao je Rade Tomić, direktor bolničkog programa transplantacije pluća.

Liječnici su čekali šest tjedana da njeno tijelo očvrsne prije nego što su razmotrili transplantaciju.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju