Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u KBC Sestre Milosrdnice

Beroš o ostavci ravnatelja Vinogradske: "Ta vijest me nije iznenadila, ne znam motive, ali znam što slijedi"

Ministar zdravstva Vili Beroš danas boravi u Osijeku. Pomagao je u cijepljenju građana.

Ministar zdravstva Vili Beroš poslijepodne provodi u sportskoj dvorani "Gradski vrt" u Osijeku, gdje se obavlja masovno cijepljenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OKRENUTA NOVA STRANICA Hrvatska prešla milijun utrošenih doza: Vili Beroš cijepit će građane Zagreba na Velesajmu Marija Bubaš, koordinatorica za cijepljenje HZJZ-a Marija Bubaš u Dneviku Nove TV Nova koordinatorica za cijepljenje o tome zašto smo među najgorima u Europi po procijepljenosti: "Ne možemo trošiti zrak nego cjepivo"

"Epidemiološka situacija u Hrvatskoj postaje sve bolja. Sve je manje zaraženih, sve više cijepljenih", rekao je Beroš i dodao kako to daje naznake da bi epidemija mogla jenjavati.

"Obaramo rekorde na dnevnoj bazi, vezano uz brojeve cijepljenih. Cilj nam je unaprijediti taj proces i dinamizirati isti", kazao je Beroš i dodao kako tome pridonose upravo masivni punktovi za cijepljenje.

Zahvalio se cjepiteljima i volonterima Crvenog križa, studentima Medicinskog fakulteta. "Ponosan sam što sam dio ovog tima", rekao je Beroš.

Pozvao je sve građane da se jave i iskažu interes i cijepe se kako bi se što prije svi vratili u 'staro normalno'. "Cijepljenje je ključ koji nam može otvoriti vrata za sve", rekao je Beroš.

O popuštanju mjera

O popuštanju mjera navodi da se situacija prati iz dana u dan. "Imamo poboljšanje, ali ne toliko da se možemo opustiti. Epidemiolozi prate situaciju. To je proces koji je dinamičan i nitko ne može reći što će biti. Želim vjerovati da smo na kraju trećeg vala, no virus ne dopušta greške", rekao je.

Beroš navodi da povratak na staro normalno ovisi o tome koliko građana bude procijepljeno. Navodi da je moguće da se interes građana za cijepljenje smanji.

"Pitanje je što ćemo dalje. Svakodnevno ćemo ukazivati na važnost cijepljenja koje nas može vratiti na staro normalno", kazao je Beroš.

"Ako virus i dalje bude među nama, morat ćemo naći neki novi način suživota. Do sada smo se branili 'tvrdim mjerama', sad dalje učimo kako živjeti s virusom i kako se boriti protiv njega", rekao je Beroš komentirajući pilot-projekte na kojima će sudjelovati oni koji su testirani negativno, preboljeli koronu ili cijepljeni.

"Vjerujem da ćemo do određenog roka doći do procijepljenosti od 50 do 55 posto. Idemo korak po korak. Vjerujem da ćemo dosegnuti planirani broj. Sve što se događa, sve aktivnosti su pomno promišljene kako bi naš život s virusom bio što normalniji, poglavito u dijelu vraćanja ekonomskih aktivnosti", istaknuo je Beroš.

Ostavka ravnatelja Vinogradske nije ga iznenadila

O ostavci ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice rekao je da prati situaciju.

"Ravnatelj, potom Upravno vijeće - u njihovoj je ingerenciji većina stvari koje se moraju odraditi, potom, na kraju lanca sam i ja. Neću dopustiti da pacijenti trpe nikakve interne probleme u bilo kakvoj zdravstvenoj ustanovi. Moramo pustiti zakonito odvijanje procedure i biti legalisti. Ova vijest me nije iznenadila, ne znam motive utjecali na ravnatelja, ali znam što slijedi - sjednica Upravnog vijeća koja je sazvana za sutra u 8:30", rekao je Beroš.

Navodi da novog ravnatelja Vinogradske bira Upravno vijeće. "Sve mora biti u okviru zakonitog procesa. Ova priča mora dobiti epilog čim prije. Veseli me postupanje Upravnog vijeća koje je na zadnjoj sjednici bilo vrlo konstruktivno i dalo je prijedloge kako riješiti problem s nedostatkom radiologa koji je za mene ključan. Očekujem izvješće unutarnjeg nadzora i povjerenstva koje postupaju po prijavama", kazao je Beroš.

Na pitanje o tome hoće li Dijana Zadravec postati nova ravnateljica, navodi da to nije do njega jer taj posao odrađuje Upravno vijeće. "Ja ju samo mogu potvrditi ili odbiti nakon toga, ali to je druga instanca", rekao je Beroš i dodao da, ako neki članovi Povjerenstva nisu nekome prihvatljivi, o tome treba razgovarati.

Ističe i da u svemu tome uopće nije relevantan odnos koji on ima s predstojnicom Dijanom Zadravec.

"Bili smo u dobrim kolegijalnim odnosima, bavili smo se sličnom problematikom. Bilo je određenih neslaganja kad se radi o biranju ravnatelja, no ja sam jasnog stava da sve mora biti sukladno zakonu i proceduri", navodi Beroš.

Intervenirat će kad procijeni da su ugrožena prava pacijenata

"Ja ću sa strane promatrati priču koja se događa i u trenutku kad procijenim da su ugrožena prava pacijenata, onda ću intervenirati", istaknuo je Beroš.

"Ja njihove probleme ne mogu rješavati. Ako ih ne budu mogli riješiti, intervenirat ću raspuštanjem Upravnog vijeća i sazivanjem novog. No, želim ovog Upravnom vijeću dati šansu", rekao je Beroš.

O tome tko će voditi bolnici kaže kako će v.d. ravnatelja odabrati Upravno vijeće na sutrašnjoj sjednici. Navodi da bi problem novog ravnatelja trebao biti riješen u najviše mjesec dana.

"Upravno vijeće će na sutrašnjoj sjednici odabrati novog v.d. ravnatelja dok se ne odabere novi ravnatelj", istaknuo je Beroš.

Stiglo 16 prijava za mobing

Za 16 prijava za mobing protiv Zadravec Beroš kaže da nisu dobrodošle.

"Povjerenstvo će provjeriti navode iz prijava. Svatko od tih djelatnika odgovara za svoju prijavu i mora stajati iza nje", naveo je Beroš i dodao da ni krivo prijavljivanje nije dobro.

V. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak podnio je ranije ostavku na to mjesto.

Sustav eGradjani doživio update

Beroš navodi da je sustav eGradani doživio određeni update. "Upravo stoga portal eZdravlje koji je dio eGradjana doživljava određene promjene i mislim da je tek najavljeno od 14. svibnja funkcioniranje nove mogućnosti prijave građana. To je samo jedan od kanala, a svaki je dobrodošao za prijavu za cijepljenje", rekao je Beroš.

"Imate nekoliko kanala koji su svi jednako vrijedni i dovest će vas do vaše doze cjepiva", dodao je Beroš.

Navodi da se termin za drugu dozu, ako se dobije u vrijeme godišnjih odmora, isti može promijeniti. "No, to može biti iznimno. Moramo biti svjesni da cjepivo nema alternativu", istaknuo je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene