Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na virtualnom sastanku

Usvojit će se Zagrebačka deklaracija: U srijedu središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska perspektiva i predanost zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji i suradnja u pandemiji ključni su elementi Zagrebačke deklaracije koja će biti usvojena u srijedu na središnjem događaju hrvatskog predsjedanja, rekao je u utorak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Na inicijativu hrvatskog predsjedništva, održat će se virtualni sastanak na vrhu 27 članica EU-a i šest zemalja jugoistočne Europe budući da fizički sastank nije moguć u jeku pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo Mislav Bago GODINU DANA POD KORONOM Ekskluzivno istraživanje: Pridržavaju li se hrvatski građani propisanih mjera i što će prvo napraviti kad završi pandemija? Slika nije dostupna Probudio se iz kome Nevjerojatan slučaj: Nije imao pojma da vlada pandemija iako je dva puta bio zaražen koronom - "Kao da je sve prespavao"

"Suradnja u suočavanju s pandemijom, davanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana i predanost tih zemalja europskim vrijednostima ključni su elementi Zagrebačke deklaracije'', rekao je hrvatski ministar novinarima ispred Banskih dvora.

Šef hrvatske diplomacije podsjetio je na davanje zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu prema EU-u i smatra to "velikim hrvatskim uspjehom".

Zagreb ponovno domaćin

Domaćin samita o europskoj perspektivi jugoistočne Europe ponovno je Zagreb, kao što je bio i prije 20 godina dok Hrvatska još nije bila članica EU-a. Sljedeći put je održan u Solunu 2003., a posljednji put prije dvije godine u Sofiji.

Prijedlog hrvatskog predsjedništva je da se sastanci na vrhu o europskoj integraciji održavaju svake dvije godine, rekao je Grlić Radman.

"Nisu sve članice EU-a jednako zainteresirane za proširenje, uvijek se govori o tome što će donijeti budućnost s novim zemljama, ali je Hrvatska na tu temu pokazala inicijativu", rekao je Grlić Radman. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene