Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazvani da mole iz domova

Milijuni vjernika slave pravoslavni Uskrs u karanteni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni vjernika u nedjelju slave pravoslavni Uskrs u karanteni na dosad neviđen način zbog pandemije koronavirusa koji je dosad u svijetu ubio više od 160.000 ljudi, od čega je oko dvije trećine u Europi

Tjedan dana nakon katolika i protestanata i pravoslavni vjernici Uskrs slave u iznimnim okolnostima. Uskrs po julijanskom kalendaru slavi više od 260 milijuna kršćana diljem svijeta, a crkveni su ih velikodostojnici zamolili da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Do ponedjeljka ujutro u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji traje policijski sat. U Rumunjskoj su vjernici pozvani da Uskrs proslave na svojim balkonima, a u Grčkoj će tisuće policajaca uz pomoć helikoptera i dronova čitav uskrsni vikend paziti da stanovnici Grčke ne otputuju na selo, u skladu s njihovom tradicijom.

Većina pravoslavnih vjernika, koji brojčano čine treću najveću skupinu kršćana u svijetu, preskočila je tradicionalnu ponoćnu liturgiju, premda je u istočnoj Europi i na području bivšega Sovjetskog Saveza, gdje ih živi najviše, dosad potvrđen relativno malen broj slučajeva zaraze virusom.

Moskovski patrijarh Kiril, koji vodi najveću Crkvu u pravoslavnoj zajednici s oko 150 milijuna vjernika, pozvao ih je da mole iz svojih domova i da ne odlaze u crkvu dok on za to ne da svoj blagoslov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odustao je od uobičajenog dolaska na uskrsnu liturgiju te će u nedjelju otići u kapelicu blizu Moskve.

U Moskvi i njezinoj okolici, gdje je zabilježena većina slučajeva zaraze covidom-19 u Rusiji, crkve će održavati bogoslužja iza zatvorenih vrata koja će se prenositi na televiziji ili putem interneta. U Rusiji je dosad zabilježeno oko 36.800 slučajeva zaraze koronavirusom i više od 300 smrtnih slučajeva.

Crkvene vlasti od vjernika koji će prisustvovati bogoslužju zatražile su da obvezno nose maske, ne ljube ikone te da održavaju fizičku distancu. U većem dijelu regija u kojima žive pravoslavni vjernici, crkve ipak neće biti otvorene za javnost.

Jeruzalemski Stari grad u uobičajenim je okolnostima prepun vjernika na pravoslavni Uskrs, no tijekom vikenda bio je gotovo potpuno prazan zbog strogih mjera karantene što su ih donijele izraelske vlasti.

Mitropolit Pavel, koji vodi bjelorusku Pravoslavnu Crkvu, vjernike je pozvao da ostanu kod kuće, pojasnivši da je "u odnosu na ljudski život, koji je puno vredniji, bogoslužje sporedno".

No predsjednik države Aleksandar Lukašenko, koji redovito dovodi u sumnju razmjere pandemije, ustrajao je na tomu da prisustvuje uskrsnome bogoslužju.

"Ja ću otići u crkvu jer je takva tradicija", kazao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene