Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U metropoli 408 pozitivnih

U Zagrebu 13 novih zaraženih, Bandić najavio kresanje plaća, ali i subvencije za skupe bojlere

Zagrebački stožer civilne zaštite u podne je počeo konferenciju za medije. Osim o novooboljelima od koronavirusa, Milan Bandić govorio je i o obnovi Zagreba nakon potresa te što će biti s ugradnjom kondenzacijskih bojlera.

U 12 sati zagrebački stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o broju novooboljelih od koronavirusa. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljene detaljne upute Bandić objavio kako će izgledati ponovno uvođenje linija javnog prijevoza, HZJZ propisao mjere Milan Bandić nova kršenja samoizolacije Dva novooboljela u Zagrebu, Bandić o obnovi: ''Savjest mi je čista ko gorski potok''

Tijekom uskrsnih blagdana testirano je 320 građana, od toga je 13 Covid pozitivnih. 

Trenutno je u Zagrebu 408 zaraženih koronavirusom.

Zagrepčani su se preko vikenda uglavnom držali mjera. No uhvaćene su četiri osobe koje su kršile samoizolaciju, na Trešnjevci je u subotu radio kafić, a u nedjelju, također na Trešnjevci, pekara.

Na konferenciji je rečeno i kako su službe, nakon potresa, uklonile 6000 tona glomaznog otpada. 

Rezanje plaća i obnova grada

Milan Bandić odgovarao je na pitanje hoće li biti novca za plaće za svibanj zaposlenima u Gradu.

"Želio bih vjerovati da zadnja cjelovita plaća nije ova za ožujak, isplaćena u travnju, no teško da će se to dogoditi. Otvaramo pregovore sa socijalnim partnerima. Moram vam unaprijed reći, morat ćemo ići na kresanja primanja u gradu na svim razinama", rekao je Bandić i najavio socijalnu stratifikaciju kod rezanja plaća. 

"Ne mogu 10 ili 15 posto sniziti i onima koji imaju 6000 i oni koji imaju 18 000 kuna", rekao je. 

Odgovarao je i na pitanja o zakonu o obnovi grada nakon potresa, ali i kondenzacijskim bojlerima koje se građana prisiljava uvoditi u centru. Rekao je da novi propisi to nalažu i da su oni standard.

"Ne bi trebalo biti prijepora. Nema alternative zajedničkom dogovoru struke, Grada Zagreba i Vlde RH. Obnoviti po prioritetima grad treba svoje institucije, kao što će država svoje. A okvir zakonsi nam treba omogućiti da ljudima pomognemo. Ljudi neće moći to obnoviti sami, a još manje uz postojeći zakon i pet posto maksimalno za one objekte koji su oštećeni 60 posto ili koji su osigurali imovinu, a njih je jako malo. Mislim da sam bio precizan do bola. Molim Boga da požurimo, da se posao obavi kako treba, a na nama je pomoći ljudima u Donjem i Gornjem gradu da što prije dobiju, odnosno kupimo te kondenzacijske bojlere, i da subvencioniramo ljudima, kao i PP cijevi", rekao je Bandić.

I Ministarstvo graditeljstva 10. travnja najavilo je da će država subvencionirati  sanacije dimnjaka i kupnju kondenzacijskih bojlera.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene