Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Manjak određene vrste imunosnih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za COVID-19, kažu američki znanstvenici.


Kad mikrobi uđu u tijelo, potaknu imunosni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana za bakterije ili viruse. Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imunosni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T-stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Virus se brže širi: Veliki skok broja novozaraženih, preminule četiri osobe Cjepivo protiv koronavirusa Četiri nova smrtna slučaja: Stožer objavio brojke novozaraženih po županijama

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od bolesti COVID-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunosnog sustava, a posebno jači odgovor T-stanica na koronavirus.

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T-stanica i slabije koordiniran odgovor imunosnog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T-stanica presušuju, objašnjava on. Imamo manje "neiskusnih" T-stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on. Starenje i prorjeđivanje nezrelih T-stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunosnog sustava, što povećava izglede za teži oblik bolesti, poručuju znanstvenici.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju