Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osobe 65 +

Objavljena važna studija: Otkriveno zašto su starije osobe osjetljivije na COVID-19

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manjak određene vrste imunosnih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za COVID-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo, potaknu imunosni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana za bakterije ili viruse. Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imunosni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T-stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od bolesti COVID-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunosnog sustava, a posebno jači odgovor T-stanica na koronavirus.

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T-stanica i slabije koordiniran odgovor imunosnog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T-stanica presušuju, objašnjava on. Imamo manje "neiskusnih" T-stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on. Starenje i prorjeđivanje nezrelih T-stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunosnog sustava, što povećava izglede za teži oblik bolesti, poručuju znanstvenici.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene