Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proradit će tijekom dana

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio e-Propusnice: "Možete ih isprintati ili dati policajcu da skenira QR kod s ekrana mobitela"

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je uslugu e-Propusnica u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"Moći će se provjeriti sve prethodno izdane propusnice", rekao je Malenica te objasnio da se sustavu može pristupiti preko sustava e-Građani. Oni koji nemaju tu mogućnost mogu koristiti dosadašnje načine zahtjeva preko e-maila i liječnika. Propusnice i dalje odobravaju poslodavci, liječnici i Stožer.

Podaci o izdanim propusnicama u roku od sat vremena bit će dostupni Ministarstvu za provjeru na terenu, rekao je ministar te dodao kako građani mogu dobiti propusnicu ako trebaju hitnu medicinsku skrb ili se moraju brinuti o članu obitelji. 

Propusnice se mogu i isprintati te pokazati nadležnim službama, a mogu se koristiti i na mobilnom uređaju u PDF formatu gdje je QR kod koji policajac može skenirati, objasnio je Malenica. 

Sustav još nije pokrenut, ali trebao bi biti danas nakon presice Nacionalnog stožera, rekao je Malenica. 

"Bilo je zlouporaba čitavog sustava jer su poslodavci mogli izdavati propusnice osobama koje nisu u radnom odnosu", rekao je Malenica te dodao kako je cilj digitalizacija te olakšavanje građanima i poslodavcima da dođu do propusnica. 

"Sustav neće izdavati propusnice ljudima kojima je određena samoizolacija", kaže Malenica.

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene