Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio i zabrinjavajuće prognoze

Liječnik o novoj uputi Stožera: ''To je dokaz potpunog nepoznavanja sustava. Izbacuju želje, a ne znaju mogu li se izvršiti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O novoj uputi Ministarstva zdravstva, prema kojoj obiteljski liječnici moraju starije pacijente pozivati telefonom na cijepljenje ili obilaziti u njihovim domovima, razgovarali smo s liječnikom Leonardom Bressanom koji kaže da je takva odluka – zakašnjela.

Ministarstvo zdravstva donijelo je novu uputu prema kojoj liječnici opće prakse pacijente starije od 65 godine moraju pozivati na cijepljenje, a ako ih ne uspiju dobiti putem telefona, moraju ih obići u njihovim domovima. Da takva odluka nije dobra smatra liječnik Leonardo Bressan koji je za DNEVNIK.hr kazao da se takvim odlukama – kasni.

''S druge strane, to je dokaz potpunog nepoznavanja funkcioniranja sustava na pojedinim razinama jer organizacija rada i potrebe stanovništva su nešto sasvim drugo. Mi smo sada, pored rada u svojim ordinacijama, uključeni u cijeljenje na punktovima. Trenutno uspijevamo liječiti i COVID oboljele što u ordinacijama, što u kućama oboljelih i zato samo 20-ak posto oboljelih i završi u bolnicama. Uspijevamo nekako zadržati da bolnički sustav ne pukne kao kokica'', kaže liječnik.

Pročitajte i ovo Nove upute za liječnike obiteljske medicine - 2 MINISTARSTVO ZDRAVSTVA Liječnici dobili nove upute: Jedna se posebno ističe, a odnosi se na one koji se odbiju cijepiti

Navodi i još jedan problem koji će liječnicima znatno otežati provođenje nove odluke Stožera.

''Ministar bi htio da mi kontaktiramo telefonom, a zaboravlja dostupnost vanjske linije. Pacijenti stalno zovu i mi ni ne možemo doći do slobodne linije da zovemo ljude. Moja sestra i ja smo odradili više od šest milijuna poziva s našim pacijentima.

Ako to nije bilo dovoljno nakon gotovo dvije godine epidemije, ja vidim da taj način onda ne funkcionira. A to je rezultat netransparentnog i nevjerodostojnog komuniciranja Stožera sa stanovništvom. Imate kakofoniju informacija i ljudi su zbunjeni, prestali su vjerovati u cijelu znanstvenu struku. Što god im stručnjak kaže, oni jednostavno više ne vjeruju'', objašnjava Bressan.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, i Martina Bolšec Oblak Ništa na svoju ruku Markotić pojasnila svoju izjavu o cijepljenju trudnica: "Preporuka je da svaka sa svojim ginekologom prodiskutira hoće li se cijepiti"

Na pitanje može li se sada građane koji se nisu cijepili uvjeriti u suprotno, liječnik kaže da je o tome kasno misliti.

''O tome je trebalo razmišljati prije dvije godine kada je proglašena epidemija i kada je došlo cijepljenje. U tom trenutku se moglo razmišljati o uvođenju obveze cijepljenja, a sad se to ne može više.

Inače, u stručnoj literaturi iz epidemiologije stoji da, kada vam broj novopozitivnih prelazi 14 posto, to znači da ste izgubili nadzor nad epidemijom. To je ovdje vrlo jasna situacija. Bolnički sustav puca, u njima je Bejrut. Mi zatvaramo škole, a otvaramo kafiće'', kaže ovaj liječnik. Smatra da se povjerenje u Stožer može vratiti samo kompletnom promjenom članova.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Obustava hladnog pogona? Dramatičan istup predsjednice HUBOL-a: "Epidemija je izmakla kontroli. Slijedi kolaps"

Nezadovoljan je načinom na koji ministar zdravstva, ali i Stožer, komunicira s liječnicima kojima daje upute.

''Ne znam znate li nekog liječnika obiteljske medicine koji sudjeluje u radu stožera? Ja ne znam. Treba im netko tko će im reći: 'Ovo se može izvršiti, a ovo ne'. Oni ovako izbacuju želje za koje ne znaju mogu li se uopće izvršiti na pojedinim razinama sustava'', govori.

Zabrinjavajuće prognoze

Istaknuo je i nekoliko zabrinjavajućih prognoza.

''Dok cijepimo ne možemo telefonirati, ići u kućne posjete, pregledavati ljude koje smo trebali kontrolirati prije nekoliko mjeseci. Sad ćemo imati eksploziju nekontroliranih kroničnih bolesti, a da ne govorim o hematološkim pacijentima i karcinomima, gdje će biti vidljiv porast smrtnosti jer su bili zapušteni jer nisu imali kada biti u našoj ili bolničkoj skrbi. Spremaju nam se crni oblaci'', zaključio je liječnik Leonardo Bressan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene