Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kriteriji za testiranje

Capak objasnio zašto svakodnevno imamo veliki broj umrlih od korone: Komentirao i slabi li virus

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog kriznog stožera
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog kriznog stožera Foto: DNEVNIK.hr
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da se skraćuje vrijeme izolacije, a objasnio je i zašto svakodnevno imamo veliki broj umrlih od korone.

Najbitnija je promjena da će izolacija trajati 10 dana (dosad 14 dana) jer podaci pokazuju da osobi već nakon sedmog dana pada zaraznost. ''I nakon 10 dana se mogu naći fragmenti virusa na sluznici, ali osoba nije zarazna. Ako osoba u posljednja 24 sata nije imala temperaturu, izlazi iz izolacije bez testiranja'', objasnio je Krunoslav Capak i dodao da su iznimke teško oboljele osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove mjere U kafićima će uskoro dežurati COVID redari, ali nije baš jasno što će točno raditi: "Bit će otkaza i zatvaranja..." Krunoslav Capak MASKE SU KORISNE Stožer priprema mjere za predstojeće blagdane, razmišljaju i o kaznama. Capak otkrio zašto nije došao u Dnevnik Nove TV

Capak je potvrdio i da oni koji imaju dokaz da su bili pozitivni u posljednja tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju ako i budu u kontaktu s pozitivnom osobom.

Novi kriteriji za testiranje

Osim što se sad testiraju učenici, i studenti u domovima i osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa bit će tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, rekao je Capak za N1. Na pitanje planiraju li se neke nove mjere, šef HZJZ-a objasnio je da ponedjeljkom obično imamo manje brojke jer se nedjeljom testira manje. ''Današnja brojka nije realna, sutra će sigurno biti viša. Ali već više od dva tjedna imamo silazni trend oboljelih i nadamo se da će se tako nastaviti'', istaknuo je.

Žarišta svadbe i obiteljska okupljanja

Capak je izvijestio da je jedna svadba u Međimurskoj županiji znatno povisila brojke, a da drugdje nema značajnih žarišta. ''Ovaj vikend smo imali nekoliko događaja koja ćemo pratiti – Zagreb pride, Vinkovačke jeseni, proslave na Jarunu'', naglasio je Capak i dodao da se u samo 10 posto ne uspije utvrditi izvor zaraze. Ponavlja da su glavni izvor zaraze svadbe i obiteljska okupljanja.

O svakodnevnim velikim brojkama preminulih Capak je rekao da smo sredinom kolovoza imali velike brojke novooboljelih, pa je potrebno neko vrijeme da se razvije teška bolest, pa onda još neko vrijeme da dođe do smrtnosti. Mortalitet prati novooboljele tri ili četiri tjedna. Hospitalizirane su osobe koje imaju teže oblike bolesti i njih od 15. travnja ima 2500, a 250 ih je preminulo. ''Nema znanstvenih dokaza da virus slabi'', zaključio je Capak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene