Kakva je strategija na stolu u slučaju da nove mjere u borbi protiv koronavirusa ne budu djelovale reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici otkrio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


O planu Nacionalnog stožera ako brojke novih slučajeva i nakon pooštravanja mjera ne počnu padati za Dnevnik Nove TV govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Vezani članci Koronavirus Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Krunoslav Capak Čekaju li nas radikalne epidemiološke mjere na jesen? Capak potvrdio da nema ništa od ukidanja izolacije

"Mi smo uzeli strategiju da kontinuirano razgovaramo o mjerama. Ako uočimo izvor ili žarišta odmah reagiramo i na nacionalnoj razini se donose mjere, ali uz mogućnost da županijski stožeri i lokalni stožeri donesu strože mjere na svojoj lokaciji prema svojoj situaciji", rekao je Capak.

Dodaje kako na nacionalnoj razini mjerama nisu dotakli sport ni škole.

"Ako se pokaže da negdje imamo takav problem onda ćemo razgovarati o tome s nadležnim resorima. To se kontinuirano promatra i ako bude potrebe razgovarat ćemo s Ministarstvom turizma i športa, s ministrom Fuchsom", kaže Capak.

Ipak, ističe kako su u Stožeru protiv zatvaranja škola osim ako nije prijeka potreba.

"To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica. Tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir, ali možda za neke srednje škole ili dijelove srednjih škola da bude kombinacija nastave B i C, ali o tome odlučuje ministar Fuchs, a ne Nacionalni stožer, mi jedino možemo predlagati", kaže.

Govorio je o određenim danima izolacije, koji trenutno iznose 10 dana.

"Mi smo skratili vrijeme izolacije na 10 dana i oni koji nemaju simptome zadnja tri dana, deseti dan izlaze iz izolacije. Zasad mislimo da nećemo smanjivati vrijeme izolacije. Dakao, to ne vrijedi za one koji su simptomatski i koji imaju teži oblik bolesti, to je već komunicirano s našim građanima. Mislimo da je vrijeme izolacije upravo sad dobro balansirano, jer omogućava da se čovjek deseti dan, kad više 99 posto nije zarazan, vrati na svoje radno mjesto i normalno funkcionira. to je pogotovo važno za zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijali- Postoji mogućno za one koji su sedam dana pod simptomima, ako izgube simptome, napravi test i usporedi s kliničkom slikom. Mi otpočetka govorimo da to treba biti jedan spoj kliničke slike i PCR-a, u kojem ciklusu je čovjek pozitivan i ovisno o situaciji. Zasad je to deset dana, ali ćemo to pažljivo razmatrati i dalje", naglašava Krunoslav Capak.

Upitan hoće li se i službeno produžiti trajanje imuniteta nakon COVID-19 nakon što je oxfordska studija pokazala da imunitet traje šest mjeseci, Capak kaže kako će se o tome razgovarati.

"Imamo nove dokaze da taj imunitet traje duže pa ćemo na ekspertnoj skupini Ministarstva zdravstva produžiti taj rok", kaže Capak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju