Obavijesti Video Pretražite Navigacija
korona free

Županija rekorder: Već dva tjedna nemaju nijednog zaraženog, koronavirusu se suprotstavili disciplinom

Hrvatska ima i svog korona free rekordera. Požeško-slavonska županija već 34 dana zaredom nema novooboljelih, a gotovo dva tjedna prošlo je otkako je ozdravio posljednji zaraženi pacijent. Ukupno ih je bilo tek troje.

Stanovnici Požege koronavirusu su se suprotstavili disciplinom. Požeško-slavonska županija već je 34. dan bez novooboljelih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna gotovo 2000 aktivnih slučajeva Novi rekord: U Bosni i Hercegovini 316 novozaraženih u posljednja 24 sata Slika nije dostupna Najviše od 3. travnja Nagli skok: Od njih puno očekujemo u sezoni, a u jednom danu imali su 305 novih slučajeva

"Bili smo doma cijelo vrijeme kod kuće s djecom i izvršavali školske obveze", kaže Branko.

"Ja svaki dan idem hodati sama, vježbam kod kuće, družim se virtualno", rekla je Ema.

"Da nisu ostajali doma, da se nisu držali socijalne distance, higijenskih navika, dezinficijensa, nošenja zaštitne opreme, sigurno da je to doprinijelo", kaže dr. Ante Vitalija, voditelj epidemiološke službe ZJZ-a Požeško-slavonske županije.

Od 35 pripremljenih postelja, požeškoj bolnici do sada je trebala samo jedna.

"Zapravo smo imali samo jednu pacijenticu koja je bila hospitalizirana zbog bolesti od koronavirusa. Još dvoje pacijenta bilo je pozitivno, ali su imali blaže simptome i liječili se kod kuće“, rekao je prof. dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj OŽB Požega.

Većina je poštovala mjere samoizolacije.

"Policijski službenici do sada su provjerili 2314 mjera kršenja samoizolacije, od čega je 121 dojava bila od samih građana i do sada smo utvrdili 37 mjera kršenja samoizolacije", kaže Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

Od koronavirusa Požeština je za sada obranila i zdravstvene ustanove i staračke domove. Epidemiologe brine popuštanje mjera na Praznik rada.

"U našu županiju ušlo je oko 120 osoba na termin od 72 sata, to je jedna situacija, jedna mjera s kojom nismo nikako sretni", kaže Ante Vitalija. Rezultati toga pokazat će se za 10-ak dana.

No virus se ovdje sporo širi i zbog loše demografske slike. Požeško-slavonska županija među najmanjim je županijama, velik dio stanovništva živi na selu, i to u samačkim domaćinstvima

Na selu kažu da je tajna i u domaćoj hrani.

"Svinja je neizostavna u našem jelovniku i uz sir i ove druge proizvode, mladi luk, pa to ne može biti bolesti nikako", rekao je Ivica Ribičić, proizvođač domaće hrane.

Ostane li tako, Požeško-slavonska županija iz krize će izaći s najmanjim brojem oboljelih u zemlji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene