Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezovi u koronakrizi

Sever tvrdi da javni sektor ne pristaje na rezove: "Nemamo što razmisliti, nećemo se odreći apsolutno ničega"

Vlada najavljuje uštede na svim razinama pa i rezove u javnom sektoru, hoće li sindikati to prihvatiti? O tome je Andrija Jarak razgovarao s predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimirom Severom.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da neće pristati ni na kakve rezove u javnom sektoru.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"Nemamo što razmisliti, što smo rekli - stoji. Nije došlo vrijeme da se treba odricati u javnom sektoru, ako bi se i njih rezalo, što bi ostalo? A kome bi se to trebalo rezati? Medicinarima, učiteljima, policajcima...?", kaže Sever i ističe kako se ne žele odreći apsolutno ničega, ni božićnica ni rasta osnovice od 6 % godišnje.

"Ne daj bože da potraje, onda je sve moguće, a ne zato što smo nesolidarni prema privatnom sektoru, nego zato što to vrijeme još nije došlo. Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru", kaže Sever.

Nepokolebljiv je u tvrdnji da nikad nije vrijeme za rezove u javnom sektoru, osim ako je kriza toliko duboka da nema sredstava za plaćanje tih obaveza, "ali i onda treba paziti da se ne reže jednako onima sa slabijim primanjima i s višim primanjima".

"Dok iz helikoptera bacaju novce velikim sustavima privatnika koji ne žele sa svoje hrpe platiti radnike nego uzimaju od države, a isplaćuju dividende. Oni koji otpuštaju radnike, a imaju sredstva, nek im se zaustavi isplata dividende", predlaže sindikalist.

Puno se govori o tome da neki poslodavci uzimaju radnicima dio novca koji je Vlada izdvojila kao pomoć za isplatu njihovih plaća. No Sever kaže kako ne zna za neki konkretan slučaj.

"Svi i se boje i ne žele imenovati. Kao da vidimo nekoga tko pljačka pa oni kažu uzmite njegov OIB pa ćemo reagirati", rekao je i dodao kako je čuo da ima poduzetnika koji pozivaju dužnike da im ne uplaćuju novac na račun, nego da pričekaju, neki pak otvaraju j.d.o.o. i prebacuju poslovanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene