Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnijeli kaznenu prijavu

Zaražene djelatnice zagrebačkog HNK za Dnevnik Nove TV: "Tražili su da lažiramo datum bolovanja, nismo ni znali za oboljele kolege"

Zbog koronavirusa ključa u zagrebačkom HNK. Sindikat je čak podnio kaznenu prijavu protiv intendantice, Dubravke Vrgoč jer tvrde da nije provodila epidemiološke mjere. Tvrde i da ih se tjeralo da lažiraju COVID bolovanja. Uprava sve to odbija i odgovara - sve je po zakonu. Iz izolacije su za Dnevnik Nove TV progovorile zaražene djelatnice.

Upozoravali su, tvrde, bezuspješno mjesecima na nepravilnosti, a sad su podnijeli i kaznenu prijavu. Danas posebnim transparentom na zgradi dio zaposelnika poručuje - da je dosta. Samo za Novu TV iz samoizolacije javile su se umjetnice koje tvrde da ih je uprava HNK ostavila na milost i nemilost zarazi.

Pročitajte i ovo Jelena Pavičić Vukičević "Ovo nije dio kampanje" Pavičić Vukičević preuzela zagrebački Stožer, opozvala odluku o obveznim maskama na otvorenom: "Žao mi je što je došlo do uznemiravanja Zagrepčana" Slika nije dostupna Podijeljena odgovornost Mladi i Čistoća našli rješenje - oko HNK dodatne kante za smeće. Mladić koji je sve pokrenuo kaže: "Zabavu je zasjenio otpad"

"Koronavirus zasada je dobilo već preko 19 osoba, a jedan kolega je u COVID bolnici u Dubravi na intenzivnoj njezi na kisiku. Moje dijete je kronični bolesnik, ima kronični bronhitis, što ga svrstava u najrizičniju skupinu, možete zamisliti kako sam se osjećala u trenutku kada sam saznala da sam sama pozitivna", govori Tena Lebarić iz HNK.

"11. 11. je poslan mail gdje piše da su dužni donijeti doznake, bolovanje otvoreno od 4.11, dakle ponavljam 11.11 se od orkestra traži da otvore bolovanje 4.11. Makar je većina ljudi 4.11 bila na poslu i na predstavi", kaže Ana Marija Šir, violinistica zagrebačkog narodnog kazališta.

Intendantica HNK, Dubravka Vrgoč, odbacuje sve navode i kaže da su se poštovale sve epidemiološke mjere.

"Držimo da su optužbe za nepridržavanje mjera te nesuzbijanje i širenje zaraznih bolesti zlonamjerne posebno što su osobe koje su istupile u javnost upoznate sa svim naprijed iznesenim. One u ovom trenutku znače opstrukciju i želju da se zatvore što bi ostavilo nesagledive posljedice za hrvatsku kulturu, a posebno za građane Grada Zagreba", poručuju iz Uprave HNK.

Kontaktirali smo i ostale nadležne službe. Iz Nacionalnog stožera su nam odgovorili da je proveden inspekciji nadzor i da nije utvrđeno kršenje epidemioloških mjera. Iz NZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar' su rekli da ne mogu govoriti o razini epidemije u pojedinim institucijama, ali da su sve kulturne institucije dobile uputu o mjerama koje moraju poštovati.

No, prema mišljenju tajnika Sindikata nisu se poštovale, zato je i podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

"Postoji osnovana sumnja da se Uprava nije pridržavala svih propisanih epidemioloških mjera, odnosno da nije obavještavala zaposlenike o mogućim zaraženim osobama", govori tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić.

Iz Ministarstva kulture su nam odgovorili da je ministrica obavila razgovor s tajnikom Sindikata iz kojeg je zaključila da on nema izravnih saznanja o postupanjima Hrvatskog narodnog kazališta.

"I da je kaznenu prijavu podnio isključivo na temelju informacija pojedinca iz HNK bez da je zatražio uvid u postupanje Uprave", kažu.

Mi smo odlučili provjeriti kako u slučaju lokalne transmisije postupaju ostala kazališta. Riječko narodno kazalište sredinom listopada imalo je tri slučaja korone, a onda se broj popeo na 30.

"Nakon što je broj prešao tri zatvorili smo kazalište na skoro pa dva tjedna, normalno sve dezinficirali", kaže intendant HNK u Rijeci, Marin Blažević.

Na potezu je sada Državno odvjetništvo koje treba provesti izvide postoji li osnova za pokretanje kaznenog progona ili ne.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene