Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje nema rješenja

Djelatnici u kulturi uzpozoravaju: "Prihodi nam nisu pali na minimalac, nego na totalnu nulu"

Glazbenici, slikari, glumci, dizajneri – svi djelatnici u kulturi su na čekanju. Ministarstvo je donijelo nove mjere, no iz sektora upozoravaju da i dalje nema rješenja za najveći broj umjetnika i djelatnika u kulturi.

Zabranom okupljanja i otkazivanjem događaja prihodi su nestali za tisuće hrvatskih glazbenika i izvođača.

''Zbog cijele ove situacije naši prihodi nisu pali na minimalac, nego na totalnu nulu. Svi mi imamo i djecu , obitelji, mnogi imaju kredite tako da nas jako zanima kako će se Ministarstvo kulture i Hrvatska glazbena unija ponijeti prema našem segmentu tog posla'', kaže glazbenik Ivan Jakić.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Koronavirus u Hrvatskoj Plenković: "Potpora za radnike se diže na 4000 kuna neto, uvode se otpisi i odgode poreza za tvrtke"

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Gost Dnevnika Nove TV Ministar Marić o novim mjerama Vlade: "Ono što je bilo nezamislivo, sad je zamislivo. Sve je na stolu"

Mjere zasad nisu ni blizu dovoljne, smatra Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije koja broji oko 5000 članova. U pripremi je Fond za solidarnost. ''Neka velika imena su se uključila u cijelu tu priču na način da svojim uplatama pune fond. Nastojat ćemo pomoći svim glazbenicima, od velikih do najmanjih. Ta pomoć će biti linearna i javna'', kaže Bratoš.

Ministarstvo je u srijedu krenulo s mjerom za umjetnike kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna. Riječ je o potporama od 1625 kuna, odnosno 3250 kuna, na razdoblje od tri mjeseca.

Ugroženi oni bez statusa

Platforma za radne uvjete u kulturi upozorava da su i dalje ugroženi oni radnici koji nemaju definiran status, a njihovi prihodi u potpunosti ovise o kulturnoj proizvodnji. To su tehničari, prevoditelji, dizajneri, kostimografi, administratori...

''Inzistiramo na uvođenju isplate bazičnog prihoda za sve radnice i radnike bez obzira na status, područje stvaralaštva i djelatnost (uključujući 'neumjetnički' rad) koji rade u nesigurnim radnim uvjetima za vrijeme izvanrednog stanja, ali i kao mjeru trajne zaštite kulturne proizvodnje'', poručuju iz Platforme.

Ministrica najavljuje nove mjere

Iako Dubrovačke ljetne igre još nisu otkazane, sigurno je da će biti puno skromnije, pa će tako vanjski suradnici biti bez posla.

''Angažiramo i jako puno firmi, tiskara, grafičkog dizajna, sve vanjske suradnike, kojih je jako puno. Naš budžet je oko 15 milijuna kuna i upravo pola toga otpada upravo na te ljude koji rade u kulturi'', kaže Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara.

Ministrica kulture najavljuje i nove mjere, za slobodne i honorarne djelatnike koji su najugroženiji.

''Prema njima idemo s mjerom zadržavanja sredstava u sektoru onih programskih sredstava koja smo odobrili, a sad ćemo vidjeti nakon ove mjere koju smo pokrenuli možda da idemo i s nekim ad hoc natječajima za kulturu koja se zbiva online, ponovno s ciljem da honoriramo one koji su ostali izvan svih sustava potpore'', rekla je Obuljen Koržinek.

Kulturni sektor poručuje da će sada biti najvidljivije sve manjkavosti sustava i problemi umjetnika koji ni do sada nisu imali definirane statuse, a njih je najveći broj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene