Koronavirus, Italija
Koronavirus, Italija Foto: Afp

Talijanski svećenik koji je bio zaražen koronavirusom, ali se odrekao respiratora kako bi ga dobio mlađi i njemu nepoznati pacijent, umro je od posljedica Covida-19 u bolnici u Lombardiji.


Otac Giuseppe Berardelli (72) umro je u bolnici na području Bergama, koje je među najteže pogođenima koronavirusom. Najmanje je 50 svećenika prema dosadašnjim podacima umrlo od koronavirusa u Italiji.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Giuseppe Berardelli bio je župnik u mjestu Casnigo i umro je prošli tjedan u bolnici u Lovereu. Bolničko osoblje reklo je da je otac Berardelli odbio respirator koji su župljani kupili za njega i odlučio da uređaj pomogne mlađem pacijentu.

Stanovnici Casniga pljeskom su sa svojih prozora i balkona ispratili prolazak lijesa s njegovim tijelom na putu za groblje. Nikakva obreda nije bilo zbog mjera izolacije.

U utorak je papa Franjo predvodio molitvu za umrle liječnike i svećenike i "zahvalio Bogu na njihovu junačkom primjeru služenja oboljelima". Italija je zemlja s najviše zaraženih i umrlih od Covida-19, a ondje je stanje najteže u sjevernoj pokrajini Lombardiji. (Hina,M.V.)