Zaštitna maska
Zaštitna maska Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra najavio je u srijedu da se uvodi obvezno nošenje zaštitnih maski u Kataloniji, uz kazne za nepridržavanje te odluke od sto eura.


Od četvrtka će u Kataloniji svi stariji od šest godina u javnosti cijelo vrijeme morati nositi maske, čak i u situacijama gdje je moguće održavanje 1,5 metra razmaka. One koji ne budu poštovali tu mjeru kažnjavat će sa 100 eura.

Vezani članci Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok Centar za socijalnu skrb reagirao zbog prosvjeda pred školom u Krapinskim Toplicama: ''Djelatnice su bile na terenu, ali im nisu dopustili ulazak u kuću'' Željko Kolar Župan apelirao da se drama u Krapinskim Toplicama privede kraju: ''Iz drugih krajeva Hrvatske došli su raditi nered. Iskoristili su protest jednog roditelja''

U ostatku Španjolske nošenje maski je obvezno samo ondje gdje nije moguće osigurati dovoljnu distancu.

Ministrica zdravstva Alba Verges rekla je da se maske neće morati nositi samo u određenim situacijama poput sportskih aktivnosti ili odlaska na plažu.

"Ideja je da se ta politika provodi u svakom trenutku i svugdje, bez obzira na distancu između ljudi", rekla je Torrina glasnogovornica Merixtell Budo. Nije poznato odnosi li se mjera i na ljude koji dođu u kafić ili restoran.

Istočna katalonska regija Segria, s 210.000 stanovnika, prva je nakon popuštanja mjera ponovno vraćena u karantenu u subotu, a u nedjelju je slična mjera donesena i za dio Galicije.

Španjolska je jedna od najviše pogođenih zemalja u pandemiji koronavirusa s 250.000 zaraženih i 28.400 mrtvih. Broj novih zaraza u zemlji značajno je smanjen od sredine svibnja.