Zaštitna maska
Zaštitna maska Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra najavio je u srijedu da se uvodi obvezno nošenje zaštitnih maski u Kataloniji, uz kazne za nepridržavanje te odluke od sto eura.


Od četvrtka će u Kataloniji svi stariji od šest godina u javnosti cijelo vrijeme morati nositi maske, čak i u situacijama gdje je moguće održavanje 1,5 metra razmaka. One koji ne budu poštovali tu mjeru kažnjavat će sa 100 eura.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Lokalni stožeri: U Istri zaražen Talijan, u tijeku je njegov povratak kući. Osječko-baranjska županija ima razloga za slavlje Roberto Mateš kampira u šatoru ispred bolnice da bude što bliže bolesnom sinu Šimun (7) je u bolnici, ali tati Robertu ne daju da bude s njim. Tata je zato donio šator i smjestio ga kraj bolnice, a sa Šimunom se čuje voki-tokijem

U ostatku Španjolske nošenje maski je obvezno samo ondje gdje nije moguće osigurati dovoljnu distancu.

Ministrica zdravstva Alba Verges rekla je da se maske neće morati nositi samo u određenim situacijama poput sportskih aktivnosti ili odlaska na plažu.

"Ideja je da se ta politika provodi u svakom trenutku i svugdje, bez obzira na distancu između ljudi", rekla je Torrina glasnogovornica Merixtell Budo. Nije poznato odnosi li se mjera i na ljude koji dođu u kafić ili restoran.

Istočna katalonska regija Segria, s 210.000 stanovnika, prva je nakon popuštanja mjera ponovno vraćena u karantenu u subotu, a u nedjelju je slična mjera donesena i za dio Galicije.

Španjolska je jedna od najviše pogođenih zemalja u pandemiji koronavirusa s 250.000 zaraženih i 28.400 mrtvih. Broj novih zaraza u zemlji značajno je smanjen od sredine svibnja.