Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simptomi slični prehladi

Liječnica objasnila kakva je procedura kada se sumnja u zarazu opasnim koronavirusom i tko se treba javiti liječniku

Doc.dr.sc. Tomislava Skuhala
Doc.dr.sc. Tomislava Skuhala DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Epidemija koronavirusa Epidemija koronavirusa Foto: Dnevnik Nove TV Doc.dr.sc. Tomislava Skuhala Doc.dr.sc. Tomislava Skuhala Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus Koronavirus Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš Galerija 1/4 >>
Koronavirus, koji se iz Kine proširio po čitavom svijetu te je stigao i u neposredno susjedstvo Hrvatske, dosad je odnio 259 života. Evo kako ide procedura u Hrvatskoj ako se posumnja u zarazu tim opasnim virusom.

Od koronavirusa do sada je preminulo je 259 ljudi. Žarište je u Kini, pa aviokompanije otkazuju letove, a počela je i evakuacija stranaca iz mjesta Wuhan. Među njima je i četvero Hrvata, koji će morati u karantenu. Hrvatski ministar zdravstva na sastanku je okupio kolege iz obrane, policije, zdravstva, no poručuje da nema panike.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Virus se proširio se i Europskom unijom, no zasad tek među 22 oboljelih. Najviše ih je u Francuskoj i Njemačkoj, gdje se putnike koji stižu iz Wuhana odmah smješta u dvotjednu karantenu.

Ministar: Nema panike

Francuska karantena čeka i četvero Hrvata koji stižu iz Wuhana, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova. No u Hrvatskoj nema mjesta panici, uvjerava ministar zdravstva Vili Beroš koji je danas okupio stručnjake iz nekoliko resora – vojske, obrane, policije, zdravstva. ''Panike nema. Želimo biti promišljeni, pripremljeni na moguću ugrozu i to je to. Testiranje je bilo jedno, jučer u infektivnoj gdje je došla djevojčica, a roditelji su bili u Kini i testiranje je negativno, obična viroza'', otkrio je ministar zdravstva.

Upute su dobili i granični policajci. Provjeravaju tko stiže iz Kine, a po potrebi alarmiraju sanitarnu inspekciju i epidemiologe. "Sastavnice poput granične policije, sanitarne insepckije i drugih službi će se prema tim uputama organizirati, a na sustavu je da ta organizacija bude promptna i da možemo reagirati u najkrećem vremenu'', poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Inače, Korona je naziv za vanjski dio atmosfere Sunca i zvijezda koji emitira rendgensko zračenje. Male je gustoće, vrlo visoke temperature i promjenjiva oblika. Baš poput virusa koji nosi to ime.

Koji su simptomi koronavirusa?

Oboljeli od koronavirusa se osjećaju kao da imaju prehladu – boli ih glava, osjećaju slabost. Curi im i nos, kašlju, boli ih grlo. Nakon toga, javlja se i bol u mišićima, virus se zatim širi i na pluća, uz teškoće disanja, javlja se i upala pluća. Tu je i temperatura iznad 38 stupnjeva.

No, kako prepoznati kada se treba javiti liječniku, a kada je riječ o običnoj prehladi? Lijčečniku se trebaju javiti samo oni koji su putovali u Kinu ili bili u doticaju s osobama zaraženima virusom.

Doktorica Tomislava Skuhala iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kaže da se osobe s potvrđenom zarazom koronavirusom ili samo sa sumnjom u zarazu odmah smješta u sobu za izolaciju u Klinici. ''Procedura je uvijek ista. Nosi se zaštitna oprema koja se sastoji od zaštitnog ogrtača, dvije vrste rukavica, kaljača, krirurške maske i na to još ide vizir. Tek onda liječnici ulaze u sobu'', objasnila je Skuhala.

Liječnica kaže da je sva oprema u sobi za izolaciju namijenjena za pregled samo onog bolesnika koji je u karanteni i ne koristi se za druge pacijente. ''S obzirom na to da dosad nismo imali nikoga oboljelog od ebole niti novog koronavirusa, ova soba za izolaciju nije u tom smislu korištena'', otkrila je dr. Tomislava Skuhala.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene