Koronavirus, koji se iz Kine proširio po čitavom svijetu te je stigao i u neposredno susjedstvo Hrvatske, dosad je odnio 259 života. Evo kako ide procedura u Hrvatskoj ako se posumnja u zarazu tim opasnim virusom.

Galerija


Od koronavirusa do sada je preminulo je 259 ljudi. Žarište je u Kini, pa aviokompanije otkazuju letove, a počela je i evakuacija stranaca iz mjesta Wuhan. Među njima je i četvero Hrvata, koji će morati u karantenu. Hrvatski ministar zdravstva na sastanku je okupio kolege iz obrane, policije, zdravstva, no poručuje da nema panike.

Vezani članci Rijeka otvara novi Covid odjel u bolnici - 3 Riječki KBC otvorio novi COVID odjel: ''Došli smo do maksimuma izdržljivosti, ljuti nas neodgovornost pojedinih građana'' Cjepivo protiv gripe, ilustracija Pandemija se ponovo ubrzava: Više od 65 milijuna zaraženih u svijetu, brojne zemlje planiraju masovna cijepljenja

Virus se proširio se i Europskom unijom, no zasad tek među 22 oboljelih. Najviše ih je u Francuskoj i Njemačkoj, gdje se putnike koji stižu iz Wuhana odmah smješta u dvotjednu karantenu.

Ministar: Nema panike

Francuska karantena čeka i četvero Hrvata koji stižu iz Wuhana, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova. No u Hrvatskoj nema mjesta panici, uvjerava ministar zdravstva Vili Beroš koji je danas okupio stručnjake iz nekoliko resora – vojske, obrane, policije, zdravstva. ''Panike nema. Želimo biti promišljeni, pripremljeni na moguću ugrozu i to je to. Testiranje je bilo jedno, jučer u infektivnoj gdje je došla djevojčica, a roditelji su bili u Kini i testiranje je negativno, obična viroza'', otkrio je ministar zdravstva.

Upute su dobili i granični policajci. Provjeravaju tko stiže iz Kine, a po potrebi alarmiraju sanitarnu inspekciju i epidemiologe. "Sastavnice poput granične policije, sanitarne insepckije i drugih službi će se prema tim uputama organizirati, a na sustavu je da ta organizacija bude promptna i da možemo reagirati u najkrećem vremenu'', poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Inače, Korona je naziv za vanjski dio atmosfere Sunca i zvijezda koji emitira rendgensko zračenje. Male je gustoće, vrlo visoke temperature i promjenjiva oblika. Baš poput virusa koji nosi to ime.

Koji su simptomi koronavirusa?

Oboljeli od koronavirusa se osjećaju kao da imaju prehladu – boli ih glava, osjećaju slabost. Curi im i nos, kašlju, boli ih grlo. Nakon toga, javlja se i bol u mišićima, virus se zatim širi i na pluća, uz teškoće disanja, javlja se i upala pluća. Tu je i temperatura iznad 38 stupnjeva.

No, kako prepoznati kada se treba javiti liječniku, a kada je riječ o običnoj prehladi? Lijčečniku se trebaju javiti samo oni koji su putovali u Kinu ili bili u doticaju s osobama zaraženima virusom.

Doktorica Tomislava Skuhala iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kaže da se osobe s potvrđenom zarazom koronavirusom ili samo sa sumnjom u zarazu odmah smješta u sobu za izolaciju u Klinici. ''Procedura je uvijek ista. Nosi se zaštitna oprema koja se sastoji od zaštitnog ogrtača, dvije vrste rukavica, kaljača, krirurške maske i na to još ide vizir. Tek onda liječnici ulaze u sobu'', objasnila je Skuhala.

Liječnica kaže da je sva oprema u sobi za izolaciju namijenjena za pregled samo onog bolesnika koji je u karanteni i ne koristi se za druge pacijente. ''S obzirom na to da dosad nismo imali nikoga oboljelog od ebole niti novog koronavirusa, ova soba za izolaciju nije u tom smislu korištena'', otkrila je dr. Tomislava Skuhala.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr