Koronavirus u Južnoj Koreji, ilustracija
Koronavirus u Južnoj Koreji, ilustracija Foto: Afp

Južna Koreja je u borbi s koronavirusom upotrijebila snažan sustav praćenja, testiranja i izoliranja slučajeva zaraze. No s pojavom trećeg vala brojke su nastavile rasti.


Južna Koreja zabilježila je u ponedjeljak 615 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, dok brojke novozaraženih naciju vode u najveći val zaraze u posljednjih devet mjeseci.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Procurio plan za izlazak Njemačke iz lockdowna: Otvaranje u tri faze, restorani dolaze tek na kraju Konavle - 1 Ne smiruje se situacija s koronom na jugu: U općini Konavle danas 18 novih slučajeva

Vlasti su u nedjelju najavile uvođenje strožih mjera socijalne distance za glavni južnokorejski grad Seul i okolna područja koje će trajati najmanje do kraja mjeseca.

Južna Koreja do sada je izbjegla lockdown, ali je u borbi s koronavirusom upotrijebila snažan sustav praćenja, testiranja i izoliranja slučajeva zaraze, čime je zaustavila dva ranija vala zaraze koronavirusom. Međutim, s pojavom trećeg vala vlasti se suočavaju s kritikama jer brojke nastavljaju rasti unatoč strogim mjerama poput obveznog nošenja maski, policijskog sata za restorane i drugim restrikcijama.

Broj novooboljelih u ponedjeljak je bio niži od onoga u nedjelju, kada je detektiran 631 novi slučaj zaraze, što je najveći dnevni rast novih slučajeva još od vrhunca pandemije u veljači i ožujku. U Južnoj Koreji do sada je ukupno zabilježen 38.161 slučaj zaraze te 549 umrlih. Zdravstvene vlasti ocijenile su da bi, ako se trend rasta nastavi, bolnice mogle postati preopterećene.