Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK PARLAMENTARNE VEĆINE

Plenković: "Kad god mi nešto napravimo, ima onih koji idu kontra. Mislimo da će nove mjere početi smanjivati brojke zaraženih"

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sastanka parlamentarne većine. Rekao je da u Hrvatskoj vidimo učinkovitost mjera. "Mislimo da će nove mjere početi smanjivati brojke zaraženih. Usvajamo mjere koje donosi struka", izjavio je Plenković.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je sastanak parlamentarne većine. Na sastanku se raspravljalo i o uvođenju novih, strožih mjera u borbi protiv koronavirusa.

"Parlamentarna većina dogovorila je da se podrži proračun. Danas ćemo temeljito proći sve amandmane i vidjeti može li se koji od tih amandmana prihvatiti. Što se tiče ovršnog zakona, on će se raspraviti idući tjedan, najvjerojatnije u utorak", izjavio je premijer Plenković nakon sastanka. 

"Ministar unutarnjih poslova Božinović izvijestio nas je o stanju s koronavirusom", otkrio je Plenković te dodao: 

"Brojevi su danas niži nego prošli petak, ali situacija je i dalje ozbiljna, pa ćemo ići s novim mjerama. Bit će tu i posebne mjere za Varaždinsku županiju. Te će se mjere primjenjivati od danas. Izrazili smo i zadovoljstvo time kako je prošao Dan sjećanja u Vukovara, a ja i dalje apeliram na odgovornost", napomenuo je premijer. 

Na pitanje zašto Hrvatska oklijeva s mjerama i zašto se ne donose rigoroznije mjere, Plenković je rekao: "Ja sam više puta rekao da su mjere prije tri tjedna polučile efekte. Sada smo došli do situacije koja stagnira, imali smo vrlo mali rast, ali vidimo učinak mjera. Danas će biti 100-injak manje slučajeva nego prošli petak.

Kažnjavanje? 

Proteklih mjeseci čuli smo različite stavove. Kad god mi nešto napravimo, ima onih koji idu kontra. Mjere su bile adekvatne i primjerene, slušamo znanstvenike. Vjerujem da će i nove mjere sada pridonijeti da bude manje novozaraženih", izjavio je Plenković.

Kazao je i da prate situaciju u drugim zemljama. "Kada gledate brojke u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su imale strože mjere, efekt je danas vrlo sličan." 

Na primjedbu novinara da to nije točno rekao je: "Malo se bolje informirajte."

Premijer nije odgovorio na pitanje hoće li Hrvatska uskoro uvesti kažnjavanje za kršenje mjera.

"Ovo je bitka koju možemo dobiti ako svi u ovome solidarno sudjelujemo. Dio ljudi doživljava bolest neozbiljnijom nego što bi trebalo. I sam tretman Stožera pridonosi općoj atmosferi. Mi ovdje imamo liniju koja je jasna i konzistentna. Hrvatska je osigurala funkcioniranje svih segmenata društva - proračuna, javnih i državnih službi, gospodarstva koliko je moguće", rekao je.

Na pitanje misli li da će nove mjere smanjiti broj oboljelih, s obzirom na to da većina zemalja ima strože mjere, kazao je: "Da ne mislimo, ne bismo ih usvajali."

"Mjere su donesene na temelju preporuka struke, donosi ih Stožer, koji se time bavi 24 sata na dan", odgovorio je premijer.

Plenković je rekao da su oni skloni tome da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bude u ponedjeljak popodne, ali kaže ne zna je li to Ured predsjednika potvrdio.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene