Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga korona godina

Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Druga godina pandemije COVID-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo", rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan. U svijetu je tijekom epidemije umrlo gotovo dva milijuna ljudi, dok je oko 91,5 milijuna zaraženo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv virusa Pregled po Europi: Provjerite koje zemlje pooštravaju mjere zbog pandemije, a koje ih ublažavaju i zašto francuska - 1 Vlada promijenila strategiju Predsjednikovo upozorenje dalo rezultat: U samo jednom danu gotovo milijun stanovnika prijavilo se za cijepljenje

WHO je objavio da je - nakon dva tjedna u kojima je zabilježeno manje slučajeva - u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tijekom sezone blagdana.

"Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Europi i Sjevernoj Americi, vidjeli 'savršenu oluju' - hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama", rekao je Ryan.

"U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja", rekla je dužnosnica WHO-a za COVID-19 Maria Van Kerkhove.

Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio diljem svijeta, vlade europskih zemalja uvele su ovaj tjedan strože mjere u borbi protiv pandemije.

Početkom travnja u Europu stiže još jedno cjepivo

Johnson&Johnson bi u travnju mogao dostaviti u Europu prve doze svoga cjepiva protiv COVID-19, izjavio je u srijedu dužnosnik EU-a nakon što se doznalo da će ta američka kompanija u veljači zatražiti odobrenje europskog regulatora.

Europska medicinska agencija od 1. prosinca prošle godine analizira kliničke podatke o tom cjepivu. Visoki dužnosnik EU-a koji je želio ostati anoniman rekao je da bi cjepivo J&J-a u Europi moglo biti 1. travnja.

Ranije u srijedu, zastupnik Europskog parlamenta je rekao da će kompanija u veljači zatražiti odobrenje za svoje cjepivo koje se daje u jednoj dozi. EMA-i je trebalo 20 dana da odobri cjepivo BioNTecha i Pfizera te nešto više od mjesec dana za cjepivo Moderne. To su dva jedina dostupna cjepiva u Europi. AstraZeneca je zahtjev predala u utorak.

EU je naručio 200 milijuna doza cjepiva J&J-a uz opciju dodatnih 200 milijuna doza. To se cjepivo daje jedanput, a cjepivo Moderne i Pfizer/BioNTecha u dvije doze između kojih treba proći tri do četiri tjedna.

U 46 zemalja primijenjeno 28 milijuna doza cjepiva

U trideset šest dana primijenjeno je oko 28 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u 46 zemalja svijeta, rekao je u srijedu direktor za krizne zdravstvene situacije WHO-a Ryan.

Unatoč početku kampanje cijepljenja izrazio je zabrinutost zbog brzog širenja epidemije u nekim zemljama povezanog s pojavom novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Što se tiče kampanja cijepljenja izrazio je žaljenje što se one uglavnom provode u bogatim zemljama. ''Mislim da smo dosad primijenili 28 milijuna doza cjepiva. Korišteno je pet različitih cjepiva i platformi", dodao je Ryan.

"Trenutačno se cijepljenje provodi u nekih 46 zemalja, ali među njima je samo jedna s niskim dohotkom", istaknuo je Michael Ryan, a 38 od tih 46 su bogate.

"Ima zemalja koje žele i treba im cjepivo, a neće ga dobiti, osim ako ga mi bolje ne raspodijelimo", rekao je, dodajući da se "svi moramo više potruditi".

Pandemija koja se krajem 2019. počela širiti iz Kine pokosila je 1.964.557 ljudi, pokazuju podaci do kojih je AFP u srijedu došao na temelju službenih izvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene