Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVIJET IZ MINUTE U MINUTU

Francuska od utorka u karanteni, najavljena mobilizacija 100.000 policajaca. Macron poručio: "Mi smo u ratu. Ne protiv neke druge države nego protiv virusa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europi i svijetu iz sata u sat objavljuju se nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Raste broj oboljelih, a najveća žarišta i dalje su Francuska, Španjolska i Italija.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Loše brojke i diljem Europe Korona hara Balkanom: Crnogorski ugostitelji najavili protivljenje mjerama, Srbija uvela drakonske kazne za kršitelje Slika nije dostupna VIRUS U SVIJETU Raste broj zaraženih, pa mnoge zemlje Europske unije ponovno uvode restrikcije: "Nema drugog izbora, jer je svaki dan sve gore"

* U svijetu je zaraženo 174.000, više od 6500 smrtnih slučajeva

* Virus je prisutan u 156 država i teritorija

Tijek zbivanja pratite u nastavku.

22:56 Francuska će mobilizirati 100.000 policajaca kako bi kontrolirala pridržavaju li se Francuzi mjera koje je proglasio predsjednik Macron, najavio je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner, javlja Guardian. 

20:53 Američki predsjednik Donald Trump rekao je da SAD možda ide prema recesiji. 

20:40 Francuska od utorka ulazi u potpunu blokadu, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron."Mi smo u ratu. Ne protiv neke druge države nego protiv virusa", rekao je Macron u televizijskom obraćanju, najavivši zatvaranje granica.

"Europska unija zatvara u utorak u podne vanjske granice na 30 dana u borbi protiv pandemije koronavirusa. Sva putovanja između neeuropskih zemalja i Europske unije bit će suspendirana", rekao je Macron i najavio da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga. Mjera stupa na snagu u utorak u podne i trajat će najmanje 15 dana, a "svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno", upozorio je Macron i kazao da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sustava.

Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija i obećao i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

Broj umrlih u Francuskoj porastao je za 21. Ukupan broj mrtvih je 148. Zaraženih je 6633. Od nedjelje je broj zaraženih porastao za 20 posto, sa 5423 na 6633. 

19:20 Broj umrlih u Velikoj Britaniji porastao je na 55. 

18:50 Kanada je u ponedjeljak zatvorila granicu za sve strance osim američkih državljana i osoba s prebivalištem u Kanadi, a premijer Justin Trudeau pozvao je Kanađane da ograniče socijalne kontakte.

18:20 AFP izvještava da je u zadnjih 24 sata u Italiji od koronavirusa umrlo 349 ljudi, a ukupno je broj smrtno stradalih prešao 2000. 

 

17:43 Finska je proglasila izvanredno stanje. Premijerka Sanna Marin kazala je da će program od 19 točaka, koji će formalno biti usvojen u utorak, omogućiti zatvaranje finskih graničnih prijelaza za sve putnike, s izuzetkom finskih državljana koji se vraćaju u zemlju, dok bi protok dobara i lijekova bio omogućen. Škole i sveučilišta zatvaraju se u srijedu, a odluka ostaje na snazi do 13. travnja. Javna okupljanja više od deset osoba bit će zabranjena, a kulturne ustanove i sportski centri također će biti zatvoreni.

17:37 Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhan Ghebreyesus pozvao je Vlade svih zemalja da provode više testiranja. Više o tome OVDJE. 

17:09 Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je da se privremeno zatvore sve obrazovne institucije u gradu i odgode veliki javni događaji. Škole i sveučilišta u Moskvi bit će zatvoreni od 21. ožujka do 12. travnja. Događaji s više od 50 ljudi bit će odmah zabranjeni do 10. travnja. 

16:26 EU bi mogla na 30 dana obustaviti sva putovanja koja nisu nužna. Obustava se odnosi na ulazak stranaca u EU, javlja Guardian. 

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je privremene restrikcije za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana.Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica. Restrikcije bi se odnosile na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Druga mjera koju je predložila Komisija je da se na graničnim prijelazima unutar EU uvedu brze trake s prioritetom za prolazak kamiona s robom.

16:20 Katalonski predsjednik Quim Torra zaražen je koronavirusom. U Španjolskoj su drugi dan na snazi izvanredne mjere. Stanovnicima je zabranjen izlazak na ulice, osim kako bi otišli na posao, u trgovine s hranom, bolnice, ljekarne i kioske. Broj zaraženih raste iz minute u minutu. Oboljelo je 9.407 osoba, što je 1.654 više nego dan ranije. Preminulo je njih 335. 

16:12 Njemačka vlada objavila je kako su dogovorene nove mjere koje za cijelu zemlju predviđaju zatvaranje svih trgovina osim onih s prehranom i lijekovima te zatvaranje svih objekata zabave i druženja.

Ostat će otvorene trgovine prehrambenim proizvodima, marketi, banke, ljekarne i servisi dostave, dok će restorani i drugi objekti prehrane biti otvoreni od šest sati ujutro do šest sati poslijepodne.

Njemačke zrakoplovne kompanije zatražile su financijsku pomoć zbog kolapsa zračnog prometa. 

15:55 Moskva je zabranila sva okupljanja s više od 50 ljudi, javlja Guardian.  Iste mjere donijete su i za New York, New Jersey i Connecticut. Tamo se zatvaraju kafići i barovi i gym centri. 

15:54 Trumpova administracija razmišlja o uvođenju policijskih satova u cijelom SAD-u.

15:49 Svjetski avioprijevoznici mole vlade diljem svijeta da im pomogne u ovo vrijeme otkazivanja letova.

15:32 Austrijska kompanija Austrian Airlines (AUA), ogranak Lufthanse, objavila je da od četvrtka obustavlja sve svoje redovne letove. Precizira da će ta mjera biti na snazi do 28. ožujka.

15:23 U Španjolskoj je od koronavirusa oboljelo dodatnih 1500 ljudi, čime je broj zaraženih skočio na 9191. S nedjelje na ponedjeljak broj umrlih u Španjolskoj porastao je s 288 na 309.

15:20 Broj zaraženih u Velikoj Britaniji narastao je za 171 od 9 sati ujutro, piše Guardian. Ukupno su 1543 zaražene osobe. 

14:54 Europska komisija predstavila je smjernice za upravljanje granicama.

"To nije samo ekonomsko pitanje - naše jedinstveno tržište ključni je instrument europske solidarnosti. Razgovaramo sa svim zemljama članicama tako da možemo zajednički, kao Unija, odgovoriti na taj izazov", rekla je Ursula von der Leyen.

14:50 Egipat od četvrtka suspendira sve letove u zemlji.

14:46 Sjeverna talijanska regija Lombardija, najžešće pogođena koronavirusom, pokazuje prve znakove usporavanja širenja zaraze, izjavio je u ponedjeljak guverner Attilio Fontana.

14:30 Zatvara se granica između Španjolske i Portugala.

14:20 Pariz će zatvoriti za javnost sve parkove i vrtove.

13:30 Ukrajina obustavlja sve međunarodne letove.

 12:59 U Španjolskoj je od koronavirusa preminuo 21-godišnji nogometni trener u klubu Athletic Club Home Alta Francisco Garcia. Spadao je u rizičnu skupinu jer je bio onkološki bolesnik.

12:44 BBC piše da je Španjolska u zadnja 24 sata zabilježila 991 novi slučaj. Sad ih je više od 8700. Preminulo je 297 ljudi.

12:30 Bavarska je proglasila izvanredno stanje.

12:25 Francuska desničarka Marine Le Pen nalazi se u samoizolaciji nakon što je bila u kontaktu s ljudima koji su pokazivali znakove koronavirusa, javlja BBC.

11:30 Le Monde najavljuje kako će se francuski predsjednik Emmanuel Macron obratiti javnosti danas u 20 sati.

Francuska bilježi 5423 slučaja zaraze, 12 oporavljenih i 127 mrtvih.

11:20 CNN piše kako su kineski državni mediji prozvali zapadne čelnike da se s krizom nose kao da su se potpuno predali. Misle da mjere u Velikoj Britaniji nisu dovoljne te su njihovi potezi neodgovorni jer se, između ostalog, povećava mogućnost da se zbog mnogih uvezenih slučajeva, epidemija opet razbukta i u Kini.

11:15 Dva američka liječnika hitne službe u kritičnom su stanju nakon što su oboljeli od koronavirusa, objavilo je američko udruženje liječnika hitne pomoći. Jedan je muškarac u 40-im godinama, drugi ima 70.

11:00 Kennedy Space Center na Floridi zatvorio je vrata za posjetitelje do daljnjeg, javlja CNN.

10:55 Poznati glumac Arnold Schwarzenegger pozvao je ljude da se drže uputa za zaštitu od koronavirusa.

"Ostanite kod kuće. Slušajte stručnjake. Ignorirajte kretene. Prebrodit ćemo ovo zajedno", napisao je na Twitteru uz video u kojem je okružen svojim ljubimcima, magarcem i ponijem.

10:30 Od koronavirusa je preminuo jedan od iranskih vjerskih vođa ajatolah Hashem Bathaie Golpayegani. Ta zemlja bilježi 13.900 zaraženih, 724 smrti i 4590 oporavljenih.

9:40 Emmanuel Macron, Angela Merkel, Charles Michel i Ursula von der Leyen sastat će se danas kako bi razgovarali o pandemiji, javljeno je iz Elizejske palače.

8:53 Italija planira nove mjere za spas pogođene ekonomije.

"Odobrene mjere nisu dovoljne. Štete (od koronavirusa) bit će teške i rasprostranjene. Bit će potreban odgovarajući plan oporavka", rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte u intervjuu za Corriere della Sera.

8:50: U 13 kineskih provincija više nema potvrđenih novih slučajeva koronavirusa, piše CNN, pozivajući se na kinesku nacionalnu televiziju.

8:25 Njemačka je jutros zatvorila granice s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom.

7:30 Vodeći talijanski virolog Roberto Burioni poručuje da cijela Europa mora u borbu s koronavirusom. 

"Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao Europske unije? Jedna zemlja može drakonskim mjerama suzbiti virus, a onda opet postati zaražena jer neka susjedna to nije učinila", rekao je Burioni.

7:16 Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošlog tjedna kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dosegnuo 18.

7:15 Kina i Južna Koreja u nedjelju bilježe manji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj "uvezenih" novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike.

Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u ponedjeljak Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Kini time doseže brojku od 80.860.

Južna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 74 nove zaraze koronavirusom, što je malo manje nego prethodnog dana, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 8236, s ukupno 75 smrtnih ishoda.

7:13 Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, dva najveća grada u SAD-u, u nedjelju su objavili da su naredili zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su dužnosnici.

7:12 U Australiji je dosad zabilježeno gotovo 300 slučajeva oboljenja, kao i pet smrtnih ishoda. Na teritoriju Canberre, kao i u drugoj najnaseljenijoj saveznoj državi Viktoriji, u ponedjeljak je proglašeno izvanredno stanje, kojim se zdravstvenim dužnosnicima daju velike ovlasti u borbi protiv širenja koronavirusa, što između ostalog uključuje mogućnost izdavanja naredbi o karanteni za cijela naselja.

Za područje glavnog grada izvanredno stanje trajat će najmanje tjedan dana, a za Viktoriju jedan mjesec.

7:10 Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroy u nedjelju je objavio da je u toj zemlji zabilježen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, a riječ je o 85-godišnjem muškarcu koji je nedavno posjetio Madrid.

7:05 Nakon što je to u nedjelju učinilo više europskih zemalja, i Češka, koja broji 253 zaražena, objavila je da pooštrava mjere u borbi protiv koronavirusa. Nove mjere u Češkoj uključuju zabranu kretanja građanima do 24. ožujka, osim ako je riječ o odlasku na posao, kupnji osnovnih namirnica ili drugim nužnim aktivnostima.

7:00 Koronavirus je prisutan u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, proglasio je stanje nacionalne katastrofe i upozorio na to da bi posljedice virusa mogle imati "potencijalno trajan" utjecaj na to najrazvijenije gospodarstvo kontinenta, koje je već u recesiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene