Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronakriza

U Saboru kasna rasprava o interpelaciji, promukli Beroš brani sustav: "S epidemiološkim rezultatima nisam zadovoljan, no sa pripravnošću sustava jesam"

U Saboru je u četvrtak kasno navečer počela rasprava o interpelaciji o radu Vlade za vrijeme koronakrize. Oporba napada ministra Beroša koji brani način na koji je postavljen sustav.

Ministar zdravstva Vili Beroš, i sam promukao, zbog čega se u jednom trenu i ispričao, u Saboru brani rad Vlade tijekom epidemije. Rasprava je počela kasno. Zastupnica Anka Mrak Taritaš upitala je ministra je li zadovoljan rezultatima borbe s koronavirusom.

''S epidemiološkim rezultatima u ovom trenutku nisam zadovoljan, međutim, sa pripremonošću zdravstvenog sustava sam zadovoljan, čak štoviše, ponosan'', rekao je Beroš.

Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, zatražio je da Maja Grba Bujević dobije opomenu zbog napadanja Davora Bernardića. Zatim je potpredsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner, zamolio sve prisutne da ne spominju više povrede poslovnika, no Maja Bujević Grba to nije poslušala te je dobila opomenu.

''Zdravstveni djelatnici ostavljeni su na cjedilu i da se snalaze kako znaju i umiju. Nisu dobili korisne informacije, da znaju kako će izgledati novi način rada'', objasnila je Mrak Taritaš.

Također, objasnila je da je Stožer izgubio njenu podršku kada je ministar zdravstva Vili Beroš okrivio virus za smrt u Domu za starije i nemoćne u Splitu.

''Ova interpelacija nije o radu hrvatskih zdravstvenih djelatnika, oni svoj posao rade najbolje što mogu, u vrlo teškim uvjetima. Ona je o onima koji su trebali osigurati uvjete za njihov rad.'', komentirao je Peđa Grbin iz Kluba zastupnika SDP-a.

Istaknuo je da druge europske zemlje imaju mnogo bolje rezultate, nakon donošenja adekvatnih epidemioloških mjera, nego li Hrvatska. Najveći pad primanja na godišnjoj razini doživjeli su Hrvatski građani, dodao je Grbin.

Mirela Ahmetović pitala je kako to da liječnici u Dubravi štrajkaju ako je sustav dobro postavljen. Beroš kaže da su odmah riješili problem, promjenom ravnateljstva. Dodao je i da ne može voditi više od 60 bolnica te da za to postoje ravnatelji.

Branko Bačić iz HDZ-a prozvao je dio oporbe koji je prije nekoliko mjeseci "bio na Festivalu slobode, a neki od njih nisu nosili ni maske". 

Ćelić uoči početka: "Sustav je prenapregnut"

"Interpelacija je postala redoviti politički instrument oporbe kojim oni pokušavaju narušiti povjerenje građana u Vladu i njezine poteze", izjavio je Ćelić novinarima u Saboru uoči početka rasprave.

"Kao osoba koja dolazi iz zdravstvenog sustava u kojem radim gotovo 20 godina, mogu reći da je on u ovom trenutku prenapregnut, opterećen pandemijom kao i u ostalim zemljama, ali da je funkcionalan", kazao je. "Rekao bih da je u Hrvatskoj epidemija pod kontrolom", ustvrdio je Ćelić.

Danas je rasprava i o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. godine, a onkološki pacijenti ne smiju čekati pa je ustrojen i pozivni centar za njih i imenovani su i koordinatori u bolnicama. "Uspostavljen je i javnozdravstveni nadzor koji predviđa minimalno praćenje do 80 posto novodijagnosticiranih slučajeva COVID-19, a u to su uključeni su i obiteljski liječnici i studenti završnih godina medicine, kao i druge stručne osobe", pojasnio je.

Zahtjev oporbe da ih vlada mjesečno izvještava o stanju s koronakrizom Ćelić je popratio komentarom da svaka sjednica vlade započinje s tjednim izvješćima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i da su ona sasvim dovoljna kako bi se obavijestili građani i saborski zastupnici te da se vrlo transparentni podaci mogu vidjeti na mrežnoj stranici koronavirus.hr.

Osvrnuo se na Bernardićeve kritike

Osvrnuo se i na kritike bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića na račun premijera Andreja Plenkovića zbog upravljanja koronokrizom u kojima je, među ostalim, ustvrdio da mu je europska karijera gotova s obzirom na broj preminulih u epidemiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arena Zagreb U manje od dva tjedna u njoj je zbrinuto više od stotinu pacijenata: 62 su otpuštena, jedan pacijent je preminuo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priznao da postoji niz problema Vili Beroš: "Osjećam enormnu odgovornost za zdravstveni sustav"

"Meni prvo na pamet pada pjesma Olivera Dragojevića 'Dobro jutro, tugo, gdje si bila ti do sad'. Bernardić još uvijek živi u nekom svom irealnom svijetu gdje sebe vidi na poziciji predsjednika SDP-a. Nisam siguran da aktualno vodstvo zna za ovu verbalnu eskapadu. Građani su o premijeru Andreju Plenkoviću svoje rekli 5. srpnja, a to je još jedan od Bernardićevih besplodnih pokušaja da pošalje poruku koju nitko od sugrađana ne može razumjeti", poručio je Ćelić.

Pravi rezultati mjera tek sredinom siječnja

Jedna od supotpisnika oporbene interpelacije, Andrea Mlinar objasnila je reporteru u četvrtak poslijepodne Misavu Bagi što zapravo oni zahtijevaju te prognozirala kada se očekuju pomaci.

Govori da već mjesecima kao oporba, struka i znanstvenici, u vladinom znanstvenom savjetu, predlažu konkretne mjere i prijedloge da bi se što prije i učinkovitije zaustavio veliki broj oboljelih.

''Spominjali smo da je potrebno raditi veći broj testiranja. Ako je više od pet posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih, situacija nije pod kontrolom. Mi smo na 30 do 50 posto'', govori Mlinar.

Također, predlagali su i donošenja semafora mjera, odnosno stupnjevanje mjera da bi se pandemija mogla koliko toliko kontrolirati. Osim više testiranja, smatraju da bi što više građana trebali raditi od kuće, učenici viših razreda osnovne škole prijeći na online nastavu, a posebno bi trebalo poraditi na komunikaciji lokalnih i Nacionalnog stožera.

Kao zdravstveni radnik, Andrea Mlinar, misli da se neće u ovako kratkom roku, od dva do tri tjedna, vidjeti učinak mjera. No, ako se građani pridržavaju mjera, više se radi od kuće, provodi se online nastava te više testiranja, sredinom siječnja mogli bi stići ohrabrujući rezultati.

Vladajuće više brine uzgoj tune, nego li zdravstvo

Cjelodnevno isčekivanje početka rasprave o interpelaciji pratio je i reporter Nove TV Mislav Bago.

"Večeras se očekuje rasprava o interpelaciji. Vladajući imaju mogućnost da rsporede točke dnevnog reda kako im odgovara. Oni su danas procijenili da je poslijepodne bolje iskoristiti raspravljajući o Hrvatskim šumama ili kako uzgojiti tune, nego da se raspravlja o stanju zdravstva u jeku pandemije.

Danas je Hrvatska zabilježila rekordan broj zaraženih, no ministar zdravstva Vili Beroš, izbjegavao je novinare umjesto da odgovori na pitanja koja muče građane. Većina Europljana zna kako će provesti Božić i Novu godinu, odnosno zna koje su epidemiološke mjere kojih se moraju držati, dok Hrvati na kapaljku saznaju to čitajući između redaka i pokojom izjavom političara.

''Vlada u trenutku kad treba najveću potporu javnosti za svoju borbu protiv koronakrize, ovakvom komunikacijskom politikom, ovakvom strategijom, zapravo koja je više stihija, teško da će uvjeriti građane da budu pribrani, da poštuju odluke i da vjeruju sve ono što Banski dvori provode u tjednima i mjesecima koji dolaze'', poručio je Mislav Bago.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene