Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"pojačana zdravstvena propusnica"

Italija uvodi propusnice za cijepljene u prijevozu, hotelima, terasama...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija uvodi "pojačane zdravstvene propusnice" koje se dobivaju samo uz potpuni ciklus cijepljenja ili preboljenje COVID-a.

Talijanska vlada je zbog širenja zaraze varijantom omikron u srijedu navečer odlučila o uvođenju propusnica za cijepljene ili tzv. pojačane zdravstvene propusnice u prijevozu, hotelima, terasama, restoranima, sajmovima, konferencijama te na bazenima i u teretanama. 

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Te mjere će na snagu stupiti 10. siječnja, prema dekretu - zakonu o uvođenju hitnih mjera za suzbijanje širenja epidemije COVID-19 usvojenom tijekom Vijeća ministara kojim je predsjedao Mario Draghi.

Do sada je za vožnju vlakom i avionom u Italiji bilo dovoljno posjedovati "osnovnu" zdravstvenu propusnicu, koja se mogla dobiti cijepljenjem, ali i negativnim testom.

Propusnica za cijepljene, koja se u Italiji naziva i "pojačana zdravstvena propusnica", dobiva se samo uz potpuni ciklus cijepljenja, ili nakon oporavka od COVID-a, a trenutno je potrebna za određene profesionalne kategorije, poput zdravstvenog i osoblja za provođenje zakona.

Talijanska vlada je u srijedu odlučila i ukinuti desetodnevnu karantenu za kontaktne slučajeve cijepljenih ili izliječenih od covida, dok će necijepljeni i dalje morati poštivati ​​desetodnevnu karantenu.

Cilj tog popuštanja pravila karantene je spriječiti paralizu pojedinih sektora kao što je promet, gdje je veliki broj zaposlenih u karanteni doveo do, primjerice, otkazivanja mnogih vlakova.

Kao i njezini europski susjedi, i Italija se trenutno suočava sa značajnim porastom zaraze posljednjih dana - u srijedu je zabilježeno gotovo 100 tisuća novih slučajeva, te je trenutno više od 600 tisuća ljudi pozitivno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene