Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u zatvorenom prostoru

Novo istraživanje otkrilo da se virus znatno širi govorom: Mikrokapljice ostaju u zraku više od 10 minuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mikrokapljice koje proizvodi čovjek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u zraku više od deset minuta, pokazala je studija objavljena u srijedu koja ukazuje na vjerojatnu ulogu tih kapljica u širenju COVID-19.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali riječi "ostanite zdravi" tijekom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija u tjedan dana Objavljeni novi podaci: Raste broj zaraženih koronavirusom Slika nije dostupna SLučaj iz Gospića Reinfekcija u domu za starije: 15 novozaraženih, a neki već cijepljeni ili su preboljeli koronu

Laserom su osvjetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tijekom govora kako bi vidjeli i prebrojili mikrokapljice.

Kapljice se zadržavaju u zraku

Mikrokapljice su ostajale u zraku prosječno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju koronavirusa u slini, znanstvenici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od 1000 mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u zraku osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.

"Vizualizacija pokazuje kako normalni govor stvara mikrokapljice koje mogu ostati u zraku desetke minuta ili više i imaju značajnu sposobnost prenošenja bolesti u zatvorenom prostoru", zaključili su znanstvenici.

Tiši govor proizvodi manje mikrokapljica

Isti je tim u radu objavljenom u travnju u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost koronavirusom razgovorom potvrdi, to bi dalo znanstveno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da se virus može širiti samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kiše i udahnete njegove mikrokapljice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene