Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvan mjesta prebivališta

Što ako odete na godišnji i jave vam da imate termin za cijepljenje drugom dozom? HZZO objasnio postupak i mogućnosti

Cijepljenje u Hrvatskoj - 5
Cijepljenje u Hrvatskoj - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Trenutno se prema planu cijepljenja protiv bolesti COVID-19, usvojenim od Ministarstva zdravstva i Vlade RH, provodi cijepljenje osoba u pojedinim kolektivima, poput odgojno-obrazovnih ustanova i pojedinih radnih kolektiva te svih ostalih zainteresiranih građana u trećoj fazi, kao i cijepljenje drugom dozom prioritetnih skupina iz druge faze cijepljenja. Iz HZZO-a su objasnili mogućnosti za one koje će termin za primanje druge doze cjepiva zateći izvan mjesta prebivališta.

Iz HZZO-a podsjećaju da se termini za cijepljenje građana protiv bolesti COVID-19 mogu dobiti putem izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, telefonskim pozivom u pozivne centre, naručivanjem za cijepljenje u nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo i HZZO-u, direktnom prijavom u digitalnu platformu cijepise.zdravlje.hr te putem obavijesti od poslodavca u slučaju cijepljenja organizacija i kolektiva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja protiv bolesti COVID-19, želio bi informirati građane koji će se za vrijeme planirane druge doze cijepljenja za cjepiva koja se rutinski daju u dvije doze nalaziti izvan svog mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj odnosno mjesta u kojemu su primili prvu dozu (primjerice zbog godišnjih odmora, boravka na moru, drugih putovanja i sl.) o mogućnostima cijepljenja u takvim slučajevima. Također, apeliramo da se građani informiraju o mogućnostima promjene termina cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 kod svog izabranog liječnika ili u nadležnim zavodima za javno zdravstvo", objavljeno je iz HZZO-a.

"Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje", navode.

"Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, Moderna 4 tjedna (a može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), Vaxzevria (Astra Zeneca) 4-12 tjedana. Cjepivo Janssen Johnson&Johnson primjenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina", dodaje se u informaciji.

Druga mogućnost je cijepljenje u mjestu boravka

Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva. Iz HZZO-a napominju da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta) zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva.

"Stoga, molimo građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu", zaključuje se u informaciji za cijepljenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene