Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otpor i negiranje

HZJZ objavio detalje o mobilnim timovima koji će cijepiti protiv korone: "Javni prijepori i otpori neće nam pomoći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da se formiranjem mobilnih timova za cijepljenje želi ''omogućiti svim građanima da učinkovito zaštite svoje zdravlje od zaraze i posljedica COVID-a''.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) oglasio se priopćenjem o fomiranju mobilnih timova koji će građane protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio HZJZ Objavljene nove preporuke, tiču se svih odgojno-obrazovnih ustanova, od vrtića do fakulteta Kretanje broja novozaraženih u Hrvatskoj Pandemija u Hrvatskoj Epidemiolozi objašnjavaju što se krije u pozadini znatno većeg broja novozaraženih u samo 24 sata

Mobilni timovi će cijepiti ljude u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj te u sredinama gdje je dostupnost zdravstvenih usluga manja nego u urbanim mjestima.

''Svaki novocijepljeni građanin, posebno oni starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti, koji su najranjiviji u ovoj epidemiji, korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja. Medicinska znanost je otkrila, a životna praksa potvrdila, da je cjepivo najbolja zaštita od težih oblika bolesti, a poglavito smrtnih posljedica. Od pet hospitaliziranih pacijenata s ozbiljnijim problemima od zaraze, samo je jedan u potpunosti ili djelomično primio cjepivo. Nažalost, od pet preminulih, četvero njih nije cijepljeno. To najupečatljivije govori o odnosu cjepiva i smrtnosti'', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Prisutan otpor i negiranje

Dodao je da je ''u javnom prostoru još uvijek upečatljivo prisutan otpor cijepljenju i negiranje znanstveno utvrđenih činjenica, pa čak i od strane pojedinih zdravstvenih djelatnika, što im ne služi na čast, iako ih realna slika epidemije u svemu opovrgava''.

Mobilne timove koji će obavljati cijepljenje građana u manje naseljenim područjima te onima koji sami ne mogu dolaziti do mjesta za cijepljenje osnivat će HZJZ, županijski zavodi te domovi zdravlja na područjima svojeg djelovanja.

Povećanjem broja drive-in punktova osigurat će se dodatna dostupnost za invalide i teško pokretne te za imunokompromitirane i kronične bolesnike cijepljenje u bolnicama koje isti redovno posjećuju.

''Epidemija COVID-19 pokazala je da samo zajedničkim djelovanjem možemo biti učinkoviti u njezinu suzbijanju. Kao što građane svakodnevno pozivamo i savjetujemo da se pridržavaju temeljnih epidemioloških mjera zaštite od zaraze i prijenosa na druge, tako i ja još jednom pozivam sve kolegice i kolege, zdravstvene djelatnike da zajedničkim snagama udruže svoja znanja, stručnost, sposobnosti i pozitivnu energiju da činimo sve što može donijeti zdravstveni boljitak građanima i cjelokupnoj zajednici. Javni prijepori i otpori, posebno oni bez argumenata, neće nam pomoći. Dapače'', zaključuje Capak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene