Dario Hrebak
Dario Hrebak Foto: Patrik Macek/Pixsell

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) smatra da je dolaskom u Sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.


Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je u srijedu sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Vezani članci COVID bolnica u Areni Otvara se stacionar Arena, liječnik HV-a otkrio: "Sve je spremno. Sutra primamo prve pacijente. Za vikend će ih doći ukupno 40" Orlando Lopac, vlasnik fitness centra Vlasnik teretana zbog mjera ne krije razočaranje, a ni oni više neće plesati s virusom: "Pad prometa je toliki da već mjesecima radimo s gubitkom"

HUBOL objašnjava da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

Potom, kako ističu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, unatoč mjeri samoizolacije Darija Hrebaka upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.

Upitna jednakopravnost zaštite

Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

''Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju jest taj da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći'', napominju iz HUBOL-a.

Ističu da se ta udruga od svojeg osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozoravaju iz HUBOL-a.