Dario Hrebak
Dario Hrebak Foto: Patrik Macek/Pixsell

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) smatra da je dolaskom u Sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.


Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je u srijedu sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Vezani članci Testiranje, ilustracija Preminula jedna osoba: Pogledajte koliko je danas novozaraženih u Hrvatskoj Sjeverna Koreja mobilizira vojsku zbog pandemije Eksplozija korone u najzatvorenijoj zemlji na svijetu: Mobilizirana vojska i 11.000 zdravstvenih djelatnika

HUBOL objašnjava da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

Potom, kako ističu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, unatoč mjeri samoizolacije Darija Hrebaka upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.

Upitna jednakopravnost zaštite

Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

''Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju jest taj da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći'', napominju iz HUBOL-a.

Ističu da se ta udruga od svojeg osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozoravaju iz HUBOL-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju