Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni podaci

HZJZ usporedio rezultate istraživanja: "Cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je zaključke koje su utemeljili na rezultatima najnovijih istraživanja. Prema njima je koronavirus opasnost za sve ljude, no cijepljeni građani su više zaštićeni od necijepljenih.

HZJZ je objavio zaključke na temelju rezultata istraživanja o zaštiti koju cjepiva pružaju u borbi protiv koronavirusa kako bi pomogao građanima s nedoumicama i nejasnoćama vezanima uz cijepljenje. Kako navode, cijepljene osobe su manje podložne zarazi koronavirusom od necijepljenih.

Pročitajte i ovo Ilustracija PREPORUKE LIJEČNIKA Počinje cijepljenje protiv gripe: Pogledajte za koga je besplatno Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 1 nove preporuke HZJZ-a Ovu smo zastrašujuću količinu dosad bacili, a uskoro nam stiže 2 milijuna doza novog cjepiva

Cijepljene osobe, ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa u sluznici brže opada pa su samim tim manje mogućnosti prijenosa infekcije za osobe u njihovoj okolici, navode iz HZJZ-a uz linkove na istraživanja kojima su se koristili prilikom donošenja zaključaka.

Zaključke HZJZ-a prenosimo u cijelosti.

"Znanstvene studije pokazuju - cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa na sluznici kod cijepljenih brže opada te su manje u mogućnosti prenijeti zarazu osobama u njihovom okruženju", navode u tekstu.

"Delta varijanta SARS-CoV-2 trenutno je prevladavajući soj virusa koji se, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazao puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi. Pridržavanjem epidemioloških mjera poput
redovitog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanja razmaka između osoba, kao i što kraćim vremenom zadržavanja u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine, te cijepljenjem kao do sada dokazano najučinkovitijom mjerom zaštite vlastitog zdravlja sve smo bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije", dodaju u HZJZ-u.

"Recentna zbivanja u našem okruženju, prije svega u nekim nama susjednim zemljama, te iskustva drugih zemalja u dosadašnjem tijeku borbe s virusom i njegovim posljedicama, kao i javne rasprave u našoj zemlji, potaknule su potrebu da još jednom, radi točnog informiranja, zainteresiranoj javnosti predočimo cjelovitu sliku i sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, jer samo tako možemo doći do istine", piše u priopćenju.

"Analizirane znanstvene studije i članci, na koje upućuju poveznice, pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teški oblik bolesti. Također, manje su šanse da cijepljeni prenesu zarazu drugim osobama u okruženju u usporedbi s necijepljenima", dodaju.

"Nizozemska studija o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63 % slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40 % ako su ukućani necijepljeni. Britanska studija također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe", navodi se u tekstu.

"Učinkovitost u sprječavanju transmisije vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva. Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30 % manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 % manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva", pišu u HZJZ-u.

"S druge strane, u jednoj od studija objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili nije cijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih oboljelih osoba, međutim brže je opadala kod cijepljenih osoba", dodaju.

"Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih", navode.

"Uz navedene, postoje i mnoge druge studije kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba. Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem", navode u HZJZ-u u tekstu koji analizira rezultate istraživanja cjepiva protiv koronavirusa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene