Hrvatski sabor počinje posljednje aktualno prijepodne u ovoj godini, ali i prvo s pravilima koja su odredili ustavni suci. Koronavirus poslovnik predviđao je da samo određen broj zastupnika može sudjelovati u replikama. Ustavni suci odredili su zakonodavcu da je dužan svima osigurati iste uvjete rada.


Nekad im je velika vijećnica bila prevelika, a sada zastupnici zbog COVID-19 rade u pet dvorana. Preko cijelog Sabora provučene su stotine metara kabela. Sve su dvorane povezane i spremne za novi način rada, a srce saborske televizije nalazi se nekoliko metara pod zemljom. I tako su završene sve pripreme.

Vezani članci Gordan Jandroković i Ivana Kekin Što je sve na playlistama predsjednika Sabora? Stručnjakinja poručuje: "Oni koji kritiziraju postaju samo figure u zamišljanju duhovite situacije" Gordan Jandroković Jandroković objavio pod kakvim će mjerama raditi zastupnici na novoj sjednici Sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora nadzirat će zastupnike u dvoranama na velikim ekranima postavljenim ispred sebe.

Dvorane se dijele na oporbu i vladajuće te su također postavljeni monitori na kojima su liste s imenima kako bi znali kad moraju doći na repliku. Zastupnici će također koristiti mikrofone, a oni koji ne sjede u Velikoj vijećnici moći će replicirati pomoću mikrofona.

Gordan Jandroković nada se novom stilu i odgovornosti na Markovu trgu.

"Očekujem da svi podijelimo teret odgovornosti, više vladajući, a nešto manje oporba. Svi smo odgovorni", rekao je Jandroković.

Hoće li nova pravila smiriti i retoriku, predsjedniku Sabora je svejedno.

"Neka bude žestokih rasprava, ali se nadam da neće biti fizičkih incidenata", dodao je Jandroković.

No oporba je zadovoljna novim pravilima.

"To što će nam biti teže nije razlog da ne poštujemo Ustav i ne možemo, ako nitko nije u zoni komfora, ne možemo ni mi biti", rekla je Sandra Benčić.

Nije najelegantnije što neki sjede u dvoranama pored glavne sabornice, kaže Stjepo Bartulica, ali svi razumiju situaciju.

Koronavirus je odredio način rada, ali i mnoge političare odveo s Markova trga u izolaciju i samoizolaciju. Šestero zastupnika trenutačno je odsutno zbog koronavirusa. Neki zbog bolesti, a neki su bili kontakti.

Svaki dan raste broj političara koji ostaju u kućama zbog korone u svim strankama. Domovinski pokret javio je jutros kako tri zastupnika zbog koronavirusa ostaju kod kuće.

"Javili smo to jutros Saboru i nadamo se samo da se taj broj neće povećati", rekao je Stjepo Bartulica.

SDP će sutra imati posljednje prebrojavanje zastupnika.

"Sutra ujutro ćemo točno znati tko može, a tko ne može sudjelovati. Nažalost, to se mijenja iz minute u minutu", rekao je Peđa Grbin.

Mostu je tako zbog COVID-19 prepolovljen Klub zastupnika. Jedan među njima je i Nikola Grmoja.

"Oni koji ne mogu biti fizički prisutni bit će preko videoveze, ali glavne poruke će uputiti zastupnici koji su fizički prisutni na sjednici Sabora", rekao je Grmoja.

Zastupnike, ali i sve zaposlene sutra čeka prvo mjerenje temperature, a i još neke novosti.

"Nakon dva sata radit ćemo stanke kao bi se provjetrilo i sve će to usporiti rad, ali Sabor mora donositi zakone", rekao je Jandroković.

I donosit će ih za sada ogradom zaštićen i odvojen od ostatka Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju